25°C

Beograd

Photo: HappyBSC/tanjug/tv hram

Izvor: Happy BSC

Sahranjen patrijarh Irinej uz "Vječnaja pamjat" (FOTO, VIDEO)

Srbija se oprašta od svog patrijarha Irineja!

Poglavar SPC danas će biti pokopan u kripti Hrama Svetog Save. Hram je otvoren od 9 ujutru kako bi vernici mogli da dođu i odaju počast upokojenom patrijarhu. Nakon toga, predviđena je sveta zaupokojena litrugija, a potom će se služiti i opelo.

OBAVEZNO PROČITAJTE

SRBIJA TUGUJE! Vernici padali na kolena pred kovčegom patrijarha Irineja

POLICIJA RASVETLILA KRVAVI ZLOČIN: Uhapšeni osumnjičeni za ubistvo u Belvilu

OVO SU NOVE MERE: Obavezne maske i na OTVORENOM, kraće radno vreme, ali ne za sve!

PROGLAŠENA VANREDNA SITUACIJA: Srednja škola kreće sa ONLAJN nastavom!

NEDELJA SUVA I HLADNA: Ujutru magla i slab mraz

Patrijarh je preminuo u petak u 90 godini. Vest da je umro patrijarh Irinej stigla je nakon 15 dana teške borbe sa korona virusom, koju je poglavar SPC izgubio nakon što mu se drastično pogoršalo zdravstveno stanje.

13.18 - Gardisti nose posmrtne ostatke

Kovčeg sa posmrtnim ostacima poglavara SPC gardisti prenose na mesto gde gde biti sahranjen. Osim njih, na samoj sahrani neće prisustvovati vernici, već sveštensvo i oni koji su učestvovali na upokojenoj liturgiji. Građani koji su se okupili u i ispred Hrama Svetog Save polako se razilaze.

13.10 - Ovako izgleda grob patrijarha

Na beloj mermernoj ploči pozlaćenim slovima ispisano je - patrijarh Irinej. Za patrijarha izabran je ranohrišćanski krst. Reč je o poznatom “Studeničkom krstu” koji je isklesan tokom poslednje decenije 12. veka. Ovako izgleda mesto gde će poglavar SPC biti sahranjen.

13.05 - Kovčeg je zatvoren

12.50 - Besedi predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić

12.43 - Besedi Milorad Dodik

- RS je bila njegova kuća jednako kao i Srbija, bio je pastir svih nas. Bio je neobično običan, čovek blagih reči. 

Blaženopočivši patrijarh Irinej biće sahranjen danas u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru. 

Vernici ne mogu da celivaju ni patrijarha, ni kovčeg, a na građane se apeluje da obavezno nose maske i da se pri odavanju pošte preterano ne zadržavaju.

12.35 - Beseda protojereja-stavrofora Petra Lukića, starešine Saborne crkve u Beogradu

12.25 - Vernici se pričestili

12:10 Mitropolit Hrizostom: Sve nas zateče tužna vest o upokojenju našeg patrijarha

Posle završetka opela, mitropolit Hrizostom obratio se sveštenstvu, državnom vrhu i vernicima i rekao da je iz patrijarha isijavala dobrota, te da je sve zatekla tužna vest o njegovoj smrti.

- Patrijarh se pokazao dostojnim svog veliko učitelja i prethodnika patrijarha Pavla, a to nije bilo jednostavno. Zato smo ponosni na njega - rekao je pred odrom patrijarha Irineja.

Naglasio je da je ovo težak period za crkvu i za srpski narod, zbog gubitka patrijarha Irineja i mitropolita Amfilohija.

12:00 Hor "Branko" iz Niša peva tokom liturgije i opela patrijarha Irineja

Na sahrani patrijarha pored hora Hrama Svetog Save peva i hor iz Niša, koji je osnovan pri Niškoj eparhiji pre 133 godine.

Sam patrijarh odlikovao je hor Ordenom Svetog Save drugog stepena, a pevali su i na ustoličenju dvojice patrijarha Pavla i Irineja.

11:35 Ko je mladić azijskog porekla na opelu patrijarhu Irineju?

Veliki broj građana i sveštenstva danas je u Hramu Svetog Save gde će biti sahranjen patrijarh Irinej. Posebnu pažnju privukao je lik mladića koji je takođe deo sveštenih lica koji se danas nalaze u Hramu.

Sveti Arhijerejski Sinod obavestio je sveštenstvo, monaštvo i verni narod da se tokom molitvenog ispraćaja u Hramu Svetog Save striktno pridržavaju mera, koje su zbog teške epidemiološke situacije u našoj zemlji propisali nadležni državni organi.

11.15 Završena liturgija, počinje opelo

Molitvom koja se zove "Otpust" završena je zaupokojena liturgija, a odmah nakon toga počelo je opelo patrijarhu Irineju. Mitropolit dabrobosanski Hrizostom služi opelo, a vladike saslužuju.

11:00 Narod jednoglasno sa sveštenstvom peva molitvu

10:32 Zašto je patrijarhov kovčeg prekriven zelenim plaštom

Kovčeg sa telom pokojnog patrijarha Irineja izložen je u Hramu svetog Save, gde je u 9 sati počela liturgija, nakon čega će on biti sahranjen u kripti.

Preko njegovog kovčega prebačen je zeleni plašt, a na njemu stoje još neki predmeti, koji se vezuju za život i misiju patrijarha: kapa, štap, jevanđelje, krst.

- Tu je mandija, zeleni plašt, koji patrijarh i episkopi nose kad ulaze u hram pred početak liturgije, u nekim momentima večernjeg i jutarnjeg bogosluženja. Tu je panakamilavka, to je kapa sa belim platnom koja je u našoj tradiciji odlika našeg patrijarha. Tu je njegov arhijerejski štap žezal, jevanđelje koje je propovedao celog života, krst kojim je osvećivao svet, to su sve odlike njegovog dostojanstva.

10.10 - Ruski mitropolit Ilarion odaje poštu

Sahrani patrijarha srpskog Irineja danas u Hramu Svetog Save prisustvuje šef delegacije Moskovske patrijaršije mitropolit volokolamski Ilarion. On je i predsednik Odjeljenja za spoljne crkvene veze Moskovske patrijaršije.

10.00 - U Hram Svetog Save stigao predsednik Aleksandar Vučić

On je položio venac na kovčeg patrijarha Irineja i poklonio se.

Takođe, stigao je i srpski član Predsedništva BiH Mirlorad Dodik.

9.40 - Beseda episkopa bačkog Irineja

Liturgija je počela je uz pesmu "Ton despotin".

- On je, kako nas uči sveti apostol Pavle, onaj koji nas ljude ijedne i druge kako kaže, sastavlja u jedno, razrušio je pregradu vekovnu koja razvdaja, od svih ljudi svih nas stvara jednoga novog čoveka.

9.20 - Počast patrijarhu odao i Zdravko Krivokapić

Od patrijarha srpskog Irineja sinoć se oprostio i mandatar za sastav nove vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić.

9.10 - Prisutan državni vrh

Na liturgiji povodom upokojenja poglavara SPC prisutan je i državni vrh Srbije, uključujući i premijerku Anu Brnabić. Tu su i predsednik Skupštine Ivica Dačić, ministri Aleksandar Vulin, Nebojša Stefanović, Nenad Popović, Tatjana Matić, Vanja Udovičić, načelnik Generalštaba VS Milan Mojsilović, predstavnici Beograda, nadbiskup Stanislav Hočevar... Među učesnicima liturgije su i mandatar za sastav nove crnogorske vlade Zdravko Krivokapić, kao i ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović, te ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

Sahrani će prisustvovati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik.

9.00 - Počela liturgija

Sveta zaupokojena litrugija počela je u devet sati u Hramu. Ona se održava u centralnom delu hrama, gde je izloženo telo patrijarha Irineja, i služe je mitropolit dabrobosanski Hrizostom, prisutne vladike i 16 sveštenika.

8.45 - Zatvoren saobraćaj oko Hrama

Kako javljaju mediji sa lica mesta, sve okolne ulice oko Hrama svetog Save su zatvorene za saobraćaj.

8.35 - Okupljanje građana

Tokom cele noći, i od ranog jutra, žitelji prestonice dolaze u Hram svetog Save kako bi se oprostili od patrijarja Irineja. Svo vreme, sveštenici nad odrom patrijarha Irineja čitaju Jevanđelja.

8.25 - Odavanje počasti

Kako je predviđeno, građani u mimohodu sa adekvatnim rastojanjem moći da prođu pored odra i iskaže počast i poštovanje preminulom patrijarhu Irineju.

Ispred hrama su postavljeni video bimovi, tako da će građani moći i na taj način učestvuje u liturgiji.

8.19 - Govornici na sahrani

Na sahrani patrijarha Irineja govoriće mitropolit Hrizostom, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik i otac Petar Lukić, starešina beogradske Saborne crkve.

8.10 - Apel vernicima

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije apelovao je na sve vernike, koji će dolaziti u Hram Svetog Save da se oproste od patrijarha Irineja, da se zbog pandemije korona virusa pridržavaju svih epidemioloških mera i saveta struke.

8.00 - Kovčeg sa telom patrijarha položen na odar

Povorka sa zemnim ostacima patrijarha Irineja stigla je u Hram svetog Save juče oko 12.30 časova, posle čega su gardisti Vojske Srbije uneli kovčeg i položili ga na odar ukrašen cvećem u centru Hrama.

On će na tom mestu ostati do sahrane.

Patrijarh srpski Irinej je na čelu SPC bio poslednjih deset godina, a u januaru 2020. je obeležio je 60 godina monaškog, 45 godina episkopskog i deset godina patrijarškog staža.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar