26°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: telegraf.rs

PITANJE KOJE MNOGE MUČI: Zašto nema cveća na sahrani patrijarha Irineja? Pokojni Pavle čak i napisao tekst protiv donošenja

Veliki broj vernika uputio se u Hram da na večni počinak isprati patrijarha. Mnogi od njih u rukama drže sveće, a neki su poneli i bukete cveća.

Nošenje cveća, ipak, nije u duhu religije.

Na taj običaj jutros se osvrnuo protojerej stavfrofor Vladimir Vukašinović.

- Razumljivo je i znak je, prvenstveno, sekularnog društva da se donosi cveće, to je svetski izraz pažnje, dok, setimo se pokojnog patrijarha Pavla, koji je čak i napisao tekst protiv donošenja cveća rekavši da će se istinski doprinos pokoju duše nekoga desiti da se sredstva namenjena cveću poklone siromasima...- rekao je.

OBAVEZNO PROČITAJTE

UŽIVO SA LICA MESTA! DANAS SAHRANA PATRIJARHA IRINEJA: Sve više vernika OKUPLJENO, ulice oko Hrama svetog Save zatvorene za saobraćaj (FOTO, VIDEO)

SZO: Oprez i akcija pred treći talas pandemije pocetkom 2021.

SRBIJA TUGUJE! Vernici padali na kolena pred kovčegom patrijarha Irineja

POLICIJA RASVETLILA KRVAVI ZLOČIN: Uhapšeni osumnjičeni za ubistvo u Belvilu

OVO SU NOVE MERE: Obavezne maske i na OTVORENOM, kraće radno vreme, ali ne za sve!

PROGLAŠENA VANREDNA SITUACIJA: Srednja škola kreće sa ONLAJN nastavom!

NEDELJA SUVA I HLADNA: Ujutru magla i slab mraz

"Hrišćanin se toga mora osloboditi, pogotovo što pri sahranama ima toliko drugih, neophodnih izdataka, pa je nerazumno te izdatke još uvećavati nepotrebnim troškovima. I to u ovo naše vreme ovolike skupoće i svakodnevnog podizanja cena osnovnih životnih potreba. Zar se novac potrošen na preterane gozbe i nekorisne vence, ne bi mogao upotrebiti u nesravnjivo korisnije i plemenitije svrhe.

U pojedinim mestima sveštenici i vernici su to već shvatili i postavili kao amanet da im se daće i pomeni vrše skromnije, a venci na pogrebu ne nose. Umesto venaca, oni od rodbine i prijatelja, koji hoće, prilažu onoliko koliko košta venac ili daju kao pomoć siromašnoj porodici upokojenog, ili kojoj dobrotvornoj ustanovi, ili siromašnim roditeljima sa više dece, ili za podizanje hrama Svetog Save, namenivši taj prilog za dušu svoga umrlog rođaka ili prijatelja.

Zar i ostalima tj. svima nama nije plemenitije i bolje da postupimo ovako hrišćanski? Pravi hrišćanin, uvek i u svemu, treba da se vlada po veri, a ne da ide slepo za modom i oponašanjem drugih, ne mareći da li će mu se neko podsmehnuti, ili ga označiti zaostalim i nekulturnim.

Ove reči treba shvatiti i prihvatiti najdobronamernije, jer se zbog drugačijeg postupanja moraju preduzimati strože mere: zabrana sveštenicima da učestvuju u pratnji, epitimije i pozivanje na odgovornost, pisao je patrijarh Pavle u knjizi "Da nam budu jasnija neka pitanja naše vere".

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar