26°C

Beograd

Photo: hram tv

Izvor: Tanjug

BESEDA KOJA LEDI KRV U ŽILAMA: Vučić otkrio poslednju želju patrijarha Irineja

Kovčeg sa telom patrijarha Irineja je prenet juče oko 8.20 u Patrijaršiju, potom u Sabornu crkvu, odakle su preneti u Hram svetog Save gde će posle liturgije i opela danas biti sahranjen

Predsednik Srbije i srpski član predsedništva BiH, Aleksandar Vučić i Milorad Dodik, uz mitroplita Hrizostoma i starešine Saborne crkve u Beogradu protojereja-stavrofora Petra Lukića, posle liturgije govorili su nad odrom preminulog patrijarha Irineja.

Kovčeg sa telom patrijarha Irineja je prenet juče oko 8.20 u Patrijaršiju, potom u Sabornu crkvu, odakle su preneti u Hram svetog Save gde će posle liturgije i opela danas biti sahranjen.

- Njegova svetost sklopio je oči onako kako je i živeo, u miru. Ljubav je bila osnova njegove mere, a njegova Srbija je bila upravo ona koju je stvarao, ona koja ne ume da mrzi. Sklopio je oči i predao dušu sa jednom željom, da njegov Hram i njegov san nikada ne porušimo. Njegov Hram simbolizuje večnost i on je bio naš hram saborni. Pred njim se nismo delili. Umeli smo da volimo koliko je on voleo - rekao je predsednik Srbije na početku obraćanja.

OBAVEZNO PROČITAJTE

SRBIJA TUGUJE! Vernici padali na kolena pred kovčegom patrijarha Irineja

POLICIJA RASVETLILA KRVAVI ZLOČIN: Uhapšeni osumnjičeni za ubistvo u Belvilu

OVO SU NOVE MERE: Obavezne maske i na OTVORENOM, kraće radno vreme, ali ne za sve!

PROGLAŠENA VANREDNA SITUACIJA: Srednja škola kreće sa ONLAJN nastavom!

NEDELJA SUVA I HLADNA: Ujutru magla i slab mraz

Podsetio je da je patrijarh sklopio oči uz jedan amanet, da njegov hram nikad ne porušimo, verujemo i volimo zajedno.

- Kada se gromada stene odvoji od planine, vekovi ne mogu da popune tu prazninu. Takve gromade, poput našeg patrijarha, pamte se po njihovim delima i veličini. Zajedno smo sa patrijarhom bili ovde mnogo puta. Znam koliko je želje i ljubavi uložio u obnovu Hrama.

Vernici su mogli da se poklone i odaju poštu preminulom poglavaru SPC, a tokom celog dana i noći beogradski sveštenci su čitali sveta jevanđelja nad odrom.

Podsetimo, poglavar Srpske pravoslavne crkve, patrijarh srpski Irinej, preminuo je u 91. godini posle borbe sa korona virusom. Vlada je istog dana donela odluku o proglašenju trodnevne žalosti u Republici Srbiji, od 20. do 22. novembra.

Ljubav je bila osnova vere počivšeg patrijarha Irineja, a njegova Srbija bila je ona koju je i sam stvarao - Srbija mira, Srbija koja razume i koja okuplja, rekao je danas predsednik Aleksandar Vučić.

On je u besedi na sahrani patrijarha Irineja, poručio da je počivši poglavar SPC sklopio oči onako kako je i živeo - u miru, sa sobom, Bogom, sa crkvom i ljudima.

"Taj život je imao jasne ciljeve: Boga, ljubav i Srbiju. I ne manje od toga, celokupan srpski narod, ma gde da živi. Njegov Bog je bio Bog razuma, onaj koji prašta, koji razume, koji voli. Bog svih nas, onaj koji ne deli, nego spaja, onaj koji nas uči i koji nas čuva", rekao je Vučić.

Kako je istakao, ljubav je bila osnova svake patrijarhove vere, i kao kod svakog pravog hrišćanina, bila je veća od svega ostalog, jer je dobro znao da su i vera i nada nemoguće bez ljubavi, bez srca koje se predaje i Bogu i ljudima.

"A njegova Srbija je bila upravo ona, koju je i sam stvarao. Srbija mira, Srbija koja razume, Srbija koja okuplja, koja pobeđuje radom i mudrošću, Srbija koja ne ume i nema potrebu da mrzi", ukazao je Vučić.

Predsednik je naveo i da je Hram Svetog Save, koji je patrijarh toliko želeo i završio, hram baš te i takve Srbije.

"Na mnogo načina, on je i bio i ovaj naš hram. Saborni, mudri, pun milosti i ljubavi. Pred njim, našim duhovnim ocem, mi se nismo delili. Pred njim nije bilo zađevica, zavisti, zlobe i mržnje", rekao je Vučić.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar