24°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: kurir.rs

MINISTAR RUŽIĆ ISTIČE: Obrazovanje se ne sme prekinuti

Obrazovne ustanove i prosvetni radnici su pokazali i dokazali spremnost da se prilagode situaciji i svi u sistemu su preuzeli ozbiljan teret kako školska godina ne bi bila izgubljena, već maksimalno iskorišćena u datim okolnostima

Potpredsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Branko Ružić preuzeo je resor obrazovanja u trenutku kad je, zbog epidemije koronavirusa, dovedena u pitanje i cela školska godina. Novi ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u intervjuu za Kurir poručuje da mogućnost zatvaranja škola "ne postoji ni u primisli", jer se očekuje efikasnost mera koje su upravo uvedene - delimičan prelazak na nastavu na daljinu.

ZANIMAĆE VAS

VLADIMIR BOŽOVIĆ MORA DA NAPUSTI CRNU GORU! Ambasador Srbije proglašen za PERSONU NON GRATA

VAKCINACIJA PROTIV KORONE POČINJE 7. DECEMBRA! Evo ko će primiti prve doze!

Održano prvo izvlačenje "UZMI RAČUN I POBEDI 2020" Ključ od stana otišao u ruke Maje iz Paraćina!

SRBIJA PROTERALA TARZANA Ministarstvo spoljnih poslova: Ambasador Crne Gore je PERSONA NON GRATA!

Donete su nove mere koje se tiču funkcionisanja nastave u školama. Koliko će to poremetiti ovu školsku godinu i šta može biti sledeći korak, ukoliko se nastavi nepovoljna situacija?

- Škole i prosvetni radnici su pokazali i dokazali spremnost da se prilagode situaciji i svi u vaspitno-obrazovnom sistemu su preuzeli ozbiljan teret kako školska godina ne bi bila izgubljena, već maksimalno iskorišćena u datim okolnostima. Očekujem da ovaj prelazak na onlajn nastavu starijih razreda osnovnih škola, svih srednjoškolaca, uz istu preporuku visokoškolskim ustanovama, plus raniji istodobni zimski raspust na teritoriji čitave Republike, a u periodu do dolaska vakcina, upravo podrži napore države i struke da se ova pošast zaustavi.

Šta su vam kao ministru prosvete najveći strahovi u vezi s neizvesnim tokom epidemije? Postoji li scenario po kojem se škole mogu i zatvoriti?  

- Scenario o zatvaranju škola ne postoji ni u primisli. Vaspitno-obrazovni proces će imati svoj kontinuitet i u ovakvim okolnostima, jer je obrazovanje sfera društva od najvišeg nacionalnog interesa. Svakodnevno smo spremni da reagujemo i ništa ne preduzimamo sami, već se uvek uzima u obzir stav zdravstvenog dela kriznog štaba, koji donosi preporuke na osnovu svih prikupljenih informacija. Verujem da će postojeće sveobuhvatne mere dati željene efekte.

S obzirom na to da je smisao rotacija i smena na ministarskim pozicijama veća efikasnost, šta ćete popravljati ili raditi drugačije u odnosu na prethodnika Mladena Šarčevića?

- Najvažnije u ovom momentu je da sačuvamo bezbednost i zdravlje naše dece, prosvetnih radnika i nenastavnog osoblja i da očuvamo kontinuitet vaspitno-obrazovnog procesa. Naravno, paralelno s tim, radimo na nastavku otpočetih reformskih procesa i projekata, daljoj digitalizaciji obrazovanja, razvoju dualnog obrazovanja, uspostavljanju Jedinstvenog informacionog sistema prosvete, kao orijentira za obrazovne politike, nastavljamo rad na strateškim dokumentima, zakonodavnoj aktivnosti, daljem unapređenju nauke i tehnološkog razvoja, koji predstavljaju kičmu naše privrede, industrije i sveukupnog razvoja.

Kako vama izgleda Dačićev predlog da SPS ide zajedno sa SNS na parlamentarnim i predsedničkim izborima 2022. godine? Plašite li se da socijalisti takvim potezom mogu izgubiti identitet kao stranka?

- Podsetiću vas da o tom tzv. gubljenju identiteta slušamo sada već osam godina, a u međuvremenu ne samo da je došlo do gubljenja identiteta nekih, nego je s političke scene nestalo tuce nekada relevantnih stranaka, a SPS je, kao jedina tradicionalna kredibilna politička stranka, i posle tri decenije bitisanja, na mestu s kog utiče na društvene i političke procese, a sve u interesu građana i građanki. Glasači SPS i SNS nisu identični, jer bi u suprotnom svi bili u jednoj stranci, ali ono što nas vezuje jeste državotvornost, ekonomski razvoj i napredak Srbije, očuvanje nacionalnog digniteta uz evropske vrednosti i budućnost za koju se zalažemo. Na toj platformi je naš zajednički predsednički kandidat više nego ubedljivo pobedio na prethodnim predsedničkim izborima i zato to svakako jeste orijentir za model nastupa na sledećim izbornim ciklusima.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar