17°C

Beograd

Photo: wikimedia

Izvor: Happy BSC

KAKO JE JEDNA TRUBA OKRENULA TOK KUMANOVSKE BITKE! Priča o hrabrom Ahmedu Ademoviću! (VIDEO)

Da put do slobode nikada nije lak,  mi koji živimo na ovim prostorima, znamo bolje no iko drugi. A ta ekstremna vremena, koja donose velike patnje, „od  mirnih i povučenih  ljudi, rađaju  velike junake i vođe“, reči su francuskog maršala i glavnog savezničkog komandanta na Solunskom frontu u Prvom svetskom ratu, Franšea d’ Eperea. Upravo ti mali, u miru gotovo neprimetni ljudi, u odsutnim trenucima svih ratova koji su nas zadesili iskazivali su neviđenu odlučnost i snalažljivost.  Ovo je priča o samo nekima od njih.

Ahmed Ademović, Rom iz Leskovca, jedan je od najpoznatijih nosilaca  Karađorđeve zvezde sa mačevima iz tog kraja, ordena koji se dodeljuje za zasluge prema kralju i otadžbini. Njegovoj ratnoj  priči divili su se naraštaji, a i danas se često prepričava. Ahmed je, naime bio trubač naše vojske u Prvom balkanskom ratu 1912.godine, koji je Srbija vodila za konačno oslobođenje od Turaka, a zbog do tada neviđenog podviga, njegove grudi  doživotno je krasila Karađorđeva zvezda. Takođe, bio je i učesnik Prvog svetskog rata.

U jeku Kumanovske bitke 24.oktobra 1912. godine, Ahmed se  infiltrira u turske redove, oblači njihovu uniformu, a s obzirom na to da je poznavao turski jezik, kroz neprijateljski tabor prolazi  neprimetno. Kao odlični sluhista, lako uspeva da nauči protivničke komandne melodije i u jeku najžešće borbe, svojom trubom svira znak za odstupanje turske vojske. Zvuk njegove trube unosi pometnju među Turke i ubrzava njihovo povlačenje. Odmah  posle toga Ahmed, sa obližnje uzvišice, svira juriš za srpsku vojsku. U nesalomivom naletu naši borci nanose Turcima veliki poraz, što omogućava dalje napredovanje oslobodilaca dolinom Vardara.

Zbog svoje hrabrosti trubač Ahmed Ademović dobija odlikovanje, a koliko je na to priznanje za hrabrost bio ponosan govori podatak da Karađorđevu zvezdu nikada nije skidao sa revera sakoa.

Još je zanimljivija, ali i potresnija priča o tome kako mu je ta medalja spasila život tokom Drugog svetskog rata. Naime, kada su Nemci 1941. godine još jednom pokazali svu surovost prema porobljenom stanovništvu, streljajući  ih samo zato što su Srbi, Romi ili Jevreji, pred streljački vod izvedeni su i Ahmed i njegova dva sina, Redža i Rama. Videvši međutim odlikovanje na grudima starca, nemački oficir je Ahmedu, kao odlikovanom borcu i junaku Prvog srpskog ustanka, poštedeo život. Ipak, sinove nije mogao da spase. Sa mnogo drugih žitelja Jablanice Redža i Rama su pogubljeni, a zahvalni građani Leskovca podigli su im spomenik. U Arapovoj dolini, nedaleko od centra Leskovca, podignuto je spomen obeležje u znak sećanja na oko 500 streljanih Roma. 

Jedna od ulica u Beogradu, u opštini Zvezdara nosi ime Ahmeda Ademovića

Inače, pukovi srpske vojske su uz pesmu "Hej, trubaču, s bujne Drine" krenuli u Balkanske ratove.

Pesmu možete čuti na snimku ispod...

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar