14°C

Beograd

Photo: pixabay

Izvor: alo

OČEKUJE NAS OZBILJNA I NAGLA PROMENA VREMENA: Meteorolog otkriva kakvo nas vreme očekuje do polovine januara

Početak januara donosi relativno toplo i vetrovito vreme uz kišu povremeno, sneg samo na višim planinama

Danas će se pod uticajem plitkog ciklona nad Jadranom zadržati umereno do znatno oblačno, ali i malo hladnije vreme uz povremenu kišu, posebno nad središnjim i istočnim predelima. Vetar će okrenuti na umeren zapadni i severozapadni. Uslediće i manje zahlađenje tako da će se snežna granica na kratko spustili od oko 700mnv na severozapadu do oko 850mnv na jugoistoku regiona. Krajem dana postepen prestanak padavina. Nizije neće imati snežni pokrivač za doček nove godine i on se očekuje tek preko 700mnv.

Početkom janaura nad središnjim Mediteranom će se formirati ciklon u čujem će toplom sektoru ka nama ponovo priticati relativno topao vazduh. Preovlađivaće umereno do znatno oblačno, ponovo vetrovito uz povremenu kišu, posebno oko 02. januara i umeren do jak južni vetar. Na Jadranu ponovo jugo, a u košavskom području jaka, topla, košava.

Mrazeva i dalje neće biti, osim možda slabog, prizemnog 01. januara dok će se dnevni maksimumi kretati od 7 do 13 stepeni Celzijsua.

Oko 05. januara sinoptički modeli pokazuju da bi se preko severozapdne i zapadne Evrope trebalo širiti polje anticiklona, što znači da bi ka nama umesto veoma toplog južnog, počelo nešto hladnije severozapadno strujanje.

Kao posledica toga od 05. do 07. januara promenjljivo oblačno i malo hladnije uz kišu ponegde i slab sneg preko 700mnv. Zbog dosta oblaka jutarnji mrazevi će biti retki i slabi, dok će dnevni maksimum i dalje biti malo iznad proseka, ali ipak bliže proseku u odnosu na protekle dane i trebao bi se kretati od 3 do 8 stepeni Celzijusa.

Oko 07. januara numerički modeli već duže vreme signaliziraju da bi mogao uslediti trend daljeg zahlađenja.

PROČITAJTE JOŠ

I GRADONAČELNIK NA PROTESTIMA: Ne želimo ilegalne migrante u našem gradu!

Stara srpska crkva na Baniji, porušena do temelja u zemljotresu

IRSKA: Novi soj se širi brže od najpesimističnijih najava

BAJATOVIĆ:Pušten gas iz Bugarske u novi srpski gasovod

SRBI I EVROPSKA UNIJA! Evo šta kažu istraživanja!

Evropski ECMWF oko 07. januara simulira razvijanje jakog ciklon severoistočno od nas koji bi sa sobom povukao hladan vazduh sa istoka Rusije te bi posle tog datuma snega moglo biti i u nizijama. GFS takođe ima signal za sličan razvoj sinoptike. ali malo kasnije, oko 09. januara kada daje gotovo identičnu simulaciju.

Generalno posle 10. januara barem do polovine meseca (do kada idu proračuni srednjeročnih numeričkih modela) stoji signal za znatno hladnije vreme nego do sada, ali ništa ekstremno i sve to bilo u granicama prosekajer su mrazevi i sneg normalna pojava za zimski period.

Temperaturni profil stratosfere i dalje deluje jako zanimljivo. Modeli stalno održavaju signal za zagrevanje stratosfere i ovih dana prvi talas zagrevanja dostiže maksimum nad Sibirom. Međutim signal za zagrevanje u raznim delovima stratosfere se nastvalja i početkom januara i oko 05. januara bi snaga zagrevanja ponovo mogla da se približi vrlo visokoj temperaturi.

To bi sve kumulatiovno moglo imate efekta na snagu i strukturu polarnog vrtloga i predviđana modela su da bi oko 15. januara moglo doći i do njegovog razlilaženja na dva odvojena dela cirkulacije. Hoće li se to uopte desiti i u koliko se desi kakve će imati posledice po sinioptiku tek ostaje da se vidi. Naredni dani svakako više jesenji nego zimski, a od 05. januara pa na dalje je moguće izmena sinoptike.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar