22°C

Beograd

Photo: pixabay

Izvor: alo

EKSPERTI PORUČUJU: Imunitet na korona virus traje najmanje 8 meseci!

Potreban je razmak od najmanje pola godine kako bi se utvrdila trajnost imunološkog pamćenja

Razumevanje imunološkog odgovora na SARS-CoV-2 presudno je za poboljšanje dijagnostike i vakcina kao i za procenu verovatnog budućeg toka pandemije korona virusa, pišu istraživači u radu koji je upravo objavio Sense.

Imunološko pamćenje, kao posledica primarne infekcije ili pak imunizacije, izvor je zaštitnog imuniteta od naknadne infekcije. Dakle razvoj vakcina za Covid-19 oslanja se na imunološko pamćenje organizma.

SVE O SPORTU

CRVENO-BELI TREĆI U EVROLIGI: Lovernj MVP kola, Micić na drugom mestu

MAGIČAN FA KUP: Runi ispao od šestoligaša, Everton se muči, otpao i Veljko Paunović

IBRAHIMOVIĆ SE VRAĆA NA TEREN: Zlatan u ekipi Milana za utakmicu sa Torinom

Uprkos intenzivnim istraživanjima, tok, trajanje i razvoj imunološkog pamćenja na infekciju ili vakcinaciju nije lako predvideti.Potreban je razmak od najmanje pola godine kako bi se utvrdila trajnost imunološkog pamćenja.

Naučnici su imunološki odgovor sve tri grane adaptivnog imuniteta na koronavirus (CD4 + T stanica, CD8 + T ćelija i humoralni imunitet) procenili u studiji 188 ljudi oporavljenih od Kovida-19. Nalazi su bitni u slučajevima sekundarne pojave Kovida-19, a time i razvoja pandemije.

Ispitanici, 80 muškaraca i 108 žena, preboleli su niz što asimptomatskih, što blagih, umerenih, ali i teških slučajeva Kovida-19. Većina ispitanika bila je iz Kalifornije ili Njujorka nisu zahtevali hospitalizaciju. U bolnici je završilo tek sedam posto ispitanika, a neki od njih boravili su i na odelenju intenzivne nege.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar