4°C

Beograd

Photo: arhiva

Izvor: kurir

VAŽNO UPOZORENJE! Za mlađe od 16 nema vakcina, Sputnjik V od 18, a žene koje planiraju trudnoću NE BI TREBALO DA SE VAKCINIŠU!

Penzioneri mogu da prime američko-nemačko cepivo bez problema, dok je prvi kontingent ruske bio ograničen na ljude do 60 godina. Nadležni veruju da će pola miliona doza ruske vakcine koje uskoro stižu biti bez ograničenja za penzionere

Više od 150.000 građana prijavilo se preko E-uprave da želi da se vakciniše, a doktorka Verica Jovanović, direktorka Instituta „Batut“, pozdravila je toliki odziv građana.

NAJVAŽNIJE DANAS

Vakcinu protiv korona virusa sutra dobija prvih 1.000 ljudi koji su se dobrovoljno prijavili!

UHAPŠEN SA METKOM U CEVI: Policija u Zemunu privela muškarca

EVO KO IMA PRAVO NA NOVU NOVČANU POMOĆ? Ovo treba da znate o novoj finansijskoj injekciji

PORODICA ZABRINUTA: Na Staroj planini NESTAO MLADIĆ

- Kada je reč o vakcinaciji dece, sve vakcine koje se proizvode i koje su u upotrebi tačno su definisane za uzrast koji može da bude obuhvaćen.

„Fajzerova“ je definisana za uzrast od 16 pa više godina. Važno je poštovati uputstvo za samu vakcinu. Sama borba protiv virusa se brzo razvijala. Svaka od vakcina može da bude u upotrebi kad prođe adekvatne kontrole. Kliničke studije se sprovode za određene uzrasne populacije i uverena sam da ćemo imati vakcinu za mlađe uzraste. Do tada poštovaćemo preporuke proizvođača. To znači, od 18 godina pa naviše za „Sputnjik V“, a od 16 pa naviše godina za „Fajzerovu“. One su trenutno dostupne na našem tržištu - poručila je doktorka. 

Što se penzionera tiče, „Fajzerova“ vakcina nema nikakva ograničenja kada su u pitanju stariji ljudi, a što se „sputnjika V“ tiče, prvi kontingent je, kako saznajemo, bio za osobe do 60 godina, dok drugi, koji se uskoro očekuje, od 500.000 doza, neće imati ograničenja.

SAZNAJTE I OVO

SAOBRAĆAJNA NESREĆA na auto-putu Novi Sad - Beograd: Dva muškarca prevezena u KC Vojvodine

Komšijsko tlo ne prestaje da podrhtava! (FOTO)

DRAMATIČNO U ČAČKU: Izbio POŽAR, vatrena stihija zahvatila krov zgrade

USKORO! "IZA BRAVE" ŽARI I PRE PRVE EMISIJE! Usijale se društvene mreže, mnogobrojni komentari za ekskluzivni serijal Happy TV! (VIDEO)

Verica Jovanović, direktorka Instituta za javno zdravlje „Batut“, potvrđuje za Kurir da „Fajzerovu“ vakcinu mogu primiti i starije osobe, bez obzira na godine.

- „Fajzerova“ vakcina nema ograničenja. Kada je u pitanju „Sputnjik V“, očekujemo nove količine vakcine i kada budu stigle, tačno će se znati uslovi. Očekujemo da ni tu neće biti ograničenja. Onako kako bude u instrukcijama same vakcine, tako će biti predstavljeno javnosti. Neće biti nikakvog rizika tokom vakcinacije - kaže Jovanovićeva i dodaje da „niko neće doći na vakcinalni punkt bez pregleda lekara, koji će takođe određivati koju vakcinu ko može da primi“.

Dr Tanja Jovanović, virusolog s Medicinskog fakulteta u Beogradu, istakla je da je potpuno svejedno koju ćemo vakcinu primiti, jer je imunitet koji se razvija posle vakcinacije potpuno identičan nezavisno od toga da li se radi o jednom ili drugom tipu vakcine.

PROČITAJTE JOŠ

Dr Kon DEMANTOVAO izjavu da su se preminuli lekari zarazili na pauzama za kafu

LOZNICA REŠAVA VELIKI PROBLEM: Besplatna masovna sterilizacija svih pasa

POLICIJA I VATROGASCI POMAŽU UGROŽENOM STANOVNIŠTVU: Saniraju se posledice poplava

- Kada je registrovana od strane Agencije za lekove i medicinska sredstva (ALIMS), znači da se radi o vrlo bezbednoj, vrlo efikasnoj vakcini koja ima svoj određeni cilj. 

Takođe kaže i da još uvek nemamo dovoljno iskustva s virusom i ukoliko žene planiraju trudnoću ili ukoliko su trudne, ne treba da prime vakcinu. Dodaje da to ne znači da vakcina nije bezbedna, već da samo nije urađeno dovoljno ispitivanja.  

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar