25°C

Beograd

Photo: happybsc

Izvor: Mediji

KORONA PRESEK: Još 1.648 pozitivnih, preminulo 20 lica

Prema najnovijim informacijama, u Srbiji je u poslednja 24 sata registrovano još 1.648 zaraženih, a nažalost korona virus je odneo još  20 života. 

Na respiratorima se trenutno nalazi 166 pacijenata. 

PROČITAJTE JOŠ

HITNO PRODUŽITI RADNO VREME UGOSTITELJA: Grad ponovo traži da Krizni štab što pre ublaži EPIDEMIOLOŠKE MERE

PREMINUO DRAGAN VUKSANOVIĆ: Umro od posledica korona virusa

BRNABIĆ: Dva su razloga zbog kojih mislim da uvođenje kovid pasoša nije moguće

Optimistične vesti podelio je profesor informacionih tehnologija dr Petar Kočović, koji sa svojim timom uz pomoć matematičkih modela i formula prati kretanje pandemije korone u celom svetu, te se prema njegovom tumačenju Srbija već 11 dana nalazi u takozvanoj "popstar" korona zoni. To znači da konačno imamo između 300-500 zaraženih na 100.000 stanovnika.

Podsetimo, u decembru smo se nalazili u crnoj korona zoni i imali više od 1.000 zaraženih na 100.000 stanovnika, a onda smo krajem prošle godine prešli iz crne u tamno sivu korona zonu.

Kako kaže profesor Kočović, sada indeks obolelih, koji se određuje u odnosu na 100.000 stanovnika, iznosi oko 360 u našoj zemlji.

- U Srbiji postoji pozitivan trend opadanja ukupnog broja zaraženih. Kada posmatramo trend zaražavanja u Srbiji i ostalim zemljama koje su došle iz te tamno sive zone, primećujemo da dolazi do zasićenja i tavorenja, koje traje po 20 i više dana. Jednostavno, vidimo da ljudi ne mogu da izdrže mere i dolazi do dodatnog zaražavanja. To preti da zahvati i Srbiju - ističe prof. dr Kočović.

Prema njegovim rečima, da bi se spustili u tamno-ljubičastu zonu, u kojoj je indeks obolelih od 150-300 na 100.000 stanovnika, potrebno je da prođe još dva do tri dana.

- Međutim, postoji mogućnost da se to pomeri za još nekoliko dana, na granici smo da li će to da bude 22.-23. januara, ili nekoliko dana kasnije - kaže on.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar