22°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: Tanjug

BESPOVRATNA PODRŠKA: Za mala i srednja preduzeća 2 MILIJARDE DINARA

Vlada Srbije je na današnjoj sednici usvojila četiri programa finansijske podrške Ministarstva privrede malim i srednjim preduzećima, za koje je izdvojeno dve milijarde dinara.

Ministarka privrede Anđelka Atanasković objašnjava da je reč o programu za nabavku opreme, podsticanje preduzetništva kroz razvojne projekte, programu podrške za započinjane poslovanja i programu za mlade i žene preduzetnice, za koje se objavljivanje javnih poziva očekuje početkom februara.

Prema njenim rečima, najviše novca, i to 1,55 milijradi dinara, izdvojeno je za nabavku opreme, od čega bespovratni deo može činiti 25 odsto sredstava za ovu namenu, 70 odsto se dobija od banke ili lizing kuće, a pet odsto sredstava obezbeđuje sama firma.

SVE O VAKCINACIJI

SVE ISTINE I LAŽI O KINESKOJ VAKCINI: Ovo MORATE da ZNATE

MINISTAR POPOVIĆ: Započeli razgovori o proizvodnji ruske vakcine Sputnjik V u Srbiji

NA LICU MESTA Reporter Happy televizije u redu za vakcinaciju na Sajmu (VIDEO)

Javni poziv za partnerske banke i lizing kuće koje obezbeduju sufinansiranje u ovom programu očekuje se početkom februara, nakon čega će biti objavljen javni poziv za mikro, mala i srednja preduzeća, preduzetnike i zadruge za dodelu bespovratne pomoći.

Za program pomoći početnicima u biznisu izdvojeno je 150 miliona dinara, a Ministarstvo privrede sufinansira bespovratnim sredstvima 30, odnosno 40 odsto ukupne investicije za privredne subjekte iz nerazvijenih lokalnih samouprava dok se ostatak dobija iz kredita Fonda za razvoj.

Ministarka Atanasković navodi da je za program podsticanja preduzetništva kroz razvojne projekte obezbeđeno 200 miliona dinara.

- Reč je o kombinaciji bespovratnih sredstava koja čine do 20, odnosno 30 odsto investicije za privredne subjekte koji pripadaju četvrtoj grupi razvijenosti i povoljnog kredita Fonda za razvoj - rekla je Atanasković.

PROČITAJTE JOŠ

HITNO PRODUŽITI RADNO VREME UGOSTITELJA: Grad ponovo traži da Krizni štab što pre ublaži EPIDEMIOLOŠKE MERE

PREMINUO DRAGAN VUKSANOVIĆ: Umro od posledica korona virusa

BRNABIĆ: Dva su razloga zbog kojih mislim da uvođenje kovid pasoša nije moguće

- Za ovaj program, koji je namenjen ženama i mladima do 30 godina starosti, izdvojeno je 100 miliona dinara - rekla je ministarka.

Objasnila je da je program kombinacija 35, odnosno 45 odsto bespovratnih sredstava, i povoljnog kredita Fonda za razvoj.

- Mala i srednja preduzeća čine skoro 99 odsto srpske privrede i Ministarstvo kroz ove programe, koji su veoma povoljni u sadašnjim uslovima, nastoji da pomogne preduzećima - kaže Atanasković.

Ministarstvo će malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima pomoći, osim finansijski i setom usluga koji obuhvata besplatne obuke, informacije, savetovanje i mentoring.

Po prvi put ove godine se realizuje program za podršku ženama i mladim preduzetnicima koji su početnici u poslovanju.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar