8°C

Beograd

Photo: arhiva

Izvor: happy bsc

DAN POSVEĆEN SVETOM TEODOSIJU: Molitva za spas duše i rešavanje muka

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave dan posvećen Prepodobnom Teodosiju Velikom.

PROČITAJTE JOŠ

SRBIJA ČETVRTA U EVROPI PO STOPI VAKCINACIJE: Predsednik otkrio dalje planove u borbi protiv Kovida

POTRESNA ISPOVEST ŽENE IZ ŠAPCA: Muž je platio da me ubiju, bilo je mnogo KRVI, pitala sam lekare da li sam unakažena

DANAS SUVO I TOPLO, ALI NE ZADUGO: Uveče zahlađenje, kiša i sneg

Sveti Teodosije je rođen u oblasti Kapadokije, u selu Mogariasi. Kao mladić posetio je Simeona Stolpnika koji ga je blagoslovio i prorekao mu veliku duhovnu slavu.

S kadionicom, u koju je stavio hladan tamjan, Teodosije je tražio mesto gde bi se nastanio i osnovao manastir, i zaustavi se onde gde se ugljevlje razgori samo od sebe. Tu se nastanio i otpočeo izgradnju manastrira. Uskoro se oko njega sabralo mnogo monaha raznih jezika. Zato je on sagradio po jednu crkvu za svaki jezik, te se tako istovremeno služilo i pojala slava Božja na grčkom, jermenskom, gruzijskom itd. No, u dan pričešća sva bratija sabirala se u veliku crkvu u kojoj se služilo na grčkom jeziku. Trpeza je bila zajednička za sve, zajednička i sva imovina, zajednički trud, zajedničko trpljenje a neretko i - gladovanje.

Teodosije beše uzvišeni primer života svima monasima, primer u trudu, molitvi, postu, bdenju i u svima hrišćanskim dobrodeteljima. I Bog ga obdari darom čudotvorstva, te je mogao isceljivati bolesne, na daljinu se javljati i pomagati, zveri krotiti, budućnost predviđati, hleb i pšenicu umnožavati. Beše mu molitva na usnama danju i noću.

Upokojio se mirno u Gospodu kada mu beše sto pet godina od rođenja (529. godine).

Njegova molitva glasi ovako:

- Potocima tvojih suza besplodnu pustinju si obrađivao i uzdasima iz dubine duše, umnožio si velikim trudom svoje talente. Bio si svećnjak svetu, sijajući svojim čudesima, Teodosije oče naš: moli Hrista Boga, da spase duše naše.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar