3°C

Beograd

Photo: arhiva

Izvor: blic

VLADA SRBIJE DONELA UREDBU: Stiže pomoć od države!

Vlada Srbije donela je uredbu kojom podstiče preduzetništvo tako što će svima koji kao početnici kreću u biznis subvencionisati 30 odsto ukupnih ulaganja, dok će onima koji svoje prve preduzetničke korake prave u nerazvijenim područjima, pomoć države iznositi i 40 odsto.

PROČITAJTE JOŠ

OD SUTRA NOVA PRAVILA ZA VAKCINACIJU! Morate ispuniti ovaj uslov, a EVO I KAKO!

ŠEŠELJ U "POSLE RUČKA" Primiću kinesku vakcinu, "Fajzerova" nije dovoljno ispitana

DR ŠEKLER O NOVOM SOJU KORONE: Manje virusa je potrebno da biste se zarazili!

MINISTARSTVO SE OGLASILO: Trudnice i porodilje neće biti oštećene!

POČINJE PROIZVODNJA SPUTNJIKA V! Čeka se odobrenje Ministarstva zdravlja!

To praktično znači da će nekog ko pokreće sopstveni biznis od, na primer, tri miliona dinara, sa 900.000 častiti država dok će taj iznos biti 1,2 miliona dinara ako preduzetnik svoj posao pokreće u sredini koja je okarekterisana kao nerazvijena.

Za ovaj novac moći će da konkurišu oni koji imaju nameru da ulože najmanje 400.000 dinara do najviše šest miliona.

Treba da se zna da će kontrola ovog programa biti velika i ako se utvrdi da je zloupotrebljen, novac od subvencija moraće da se vrati.

Za te namene je u budžetu planirano 150 miliona dinara a pored tog novca, obezbeđena su im i kreditna sredstva iz Fonda za razvoj po izuzetno povoljnim uslovima.

Drugim rečima, preostali novac za pokretanje biznisa moći će da dobiju i iz kredita, i to na pet godina, sa grejs periodom od godinu dana i kamatom od 1 posto uz garanciju banke, odnosno dva posto uz ostala sredstva obezbeđivanja.

Da bi se što pravednije raspodelila ova sredstva, uskoro će se raspisati konkurs.

Izvor iz Vlade kaže da se država na ovakav vid pomoći i ove godine odlučila jer je procenjeno da je početnicima najteže da obezbede novac za pokretanje biznisa i da su uslovi sada povoljniji nego ranijih godina.

Povoljnosti su pre svega vezane za visinu kamate koja je sada sa 1,5 smanjena na jedan posto uz garanciju banke, odnosno dva posto umesto nekadašnjih tri uz ostala sredstva obezbeđivanja.

- Ovakvo opredeljenje države ima za cilj da se pored subvencija koje se daju velikim investitorima pomogne i onim malim. Posebno će se voditi računa da se pomoć pored početnika, obezbedi mladima i ženama a definisan je i poseban program za kupovinu opreme u malim i srednjim preduzećima. Novac za ove namene je planiran u budžetu za 2021. godinu, a njegovu raspodelu će obavljati Ministarstvo privrede, koje je i inicijator ovog programa - kaže izvor.

ZANIMAĆE VAS I OVO

ĐUKANOVIĆ POKLEKAO: Potpisao sam izmene Zakona o verskim zajednicama! (FOTO)

Upravo je stiglo 11.700 doza Fajzerove vakcine, očekuje se JOŠ!

SKANDAL! Poznati profesor Univerziteta prijavljen za SEKSUALNO ZLOSTAVLJANJE!

Ana Brnabić o umanjenim naknadama za porodilje: Ispravićemo odluku, ne smeju da budu kolateralna šteta

IZBODEN MUŠKARAC NA VOŽDOVCU: Ne želi da sarađuje sa policijom

On dodaje da su u okviru subvencionisanja početnika jasno definisani kriterijumi za odobravanje novca.

- Ulaganja koja će se subvencionisati odnose se na dogradnju, odnosno na rekonstrukciju poslovnog prostora, kupovinu opreme, bilo nove ili polovne, ali ne starije od pet godina, kao i za obezbeđivanje trajnih obrtnih sredstava. Vlada je procenila da ovakav kombinovani oblik pomoći početnicima, subvencije i povoljni krediti, mogu u značajnoj meri da podstaknu ljude da i u ovakvim korona vremenima,pokrenu svoj biznis - objašnjava on.

Kako dodaje, nije mala stvar da vam neko pokloni 30 ili 40 odsto od ukupnih ulaganja, posebno jer je reč o malim privrednim subjektima.

Iz Vlade Srbije je potvrđeno da je Vlada na poslednjoj sednici donela uredbu o utvrđivanju programa podsticaja razvoja preduzetništva kroz finansijsku pomoć za početnike u 2021. godini.

- Od ukupno dve milijarde koliko je opredeljeno za podršku projekata razvoja preduzetništva, 150 miliona je planirano za podsticaj početnika. Pored te uredbe donete su i one kojima se definišu uslovi i visina podsticaja za kupovinu opreme u malim i srednjim preduzećima, za mlade preduzetnike i žene ali i razvojne projekte privrednika i 2021. godini. Za svaku od njih su definisani detaljni uslovi i svi koji su zainteresovani, a ispunjavaju ih, treba da se jave kada se raspiše konkurs. Program sprovodi Ministarstvo privrede u saradnji sa Fondom za razvoj - kažu u Vladi Srbije.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar
Golden Rose ad