28°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: Tanjug

BRNABIĆ: Holokaust simbol sunovrata čovečanstva

Holokaust je simbol sunovrata čovečanstva i njegove strahote se nikada ne smeju zaboraviti i ponovoiti, poručila je danas premijerka Ana Brnabić na naučnoj konferenciji povodom obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta.

Brnabić je, na konferenciji "Stradanje Srba, Jevreja, Roma i ostalih na teritoriji bivše Jugoslavije", istakla da se danas sećamo svih koji su stradali u Aušvicu, Dahauu, Jasenovcu, na Sajmištu i mnogim drugim logorima - mestima koja su postala simbol neopisive tragedije, strašnih, bezumnih zločina, koja izazivaju bol, patnju, uzaš i jezu, i danas, skoro osam decenija kasnije.

Ona je podsetila da je prošle godine, na ovaj dan, predstavljala Sbriju na ceremoniji obeležavanja 75 godina od oslobođenja Aušvica, a zajedno sa njom bili i ljudi iz Srbije koji su preživeli strahote ovog iili nekoh drugog logora.

"Zbog njih, zbog svih onih koji su stradali, zbog njihovih porodica, zbog nas, zbog svih budućih pokolenja, važno je da o ovome pričamo, jer se strahote Holokausta ne smeju zaboraviti i ne smeju ponovoiti", podvukla je Brnabić.

Danas se, kaže, ponovo, kao i svake godine klanjamo senama velikog broja žrtava, Srba, Jevreja, Roma, antifašsta, svih koji su na najsuroviji način, nevini stradali, jer je neko smatrao da imaju pogrešnu boju kože, ime ili prezime, veru ili način živoita, koji su za svoje dželate bili samo broj.

PROČITAJTE OBAVEZNO

SVETI SAVA ŠKOLSKA SLAVA: Danas slavimo Svetog Savu!

DAČIĆ NA HAPPY TV: Fajon je svojim izjavama sebe diskreditovala

JEZIVA NESREĆA: Automobil se zapalio u toku vožnje, vatrogasci i policija su na terenu (VIDEO)

SELAKOVIĆ ZA HAPPY: Danas je VELIKI DAN za SRBIJU, konačno dobijamo potpuno originalan spomenik!

"Holokaust je simbol sunovrata čovečanstva. Dužni smo da pamtimo, kako se nikada i nikome ne bi ponovilo", rekla je Brnabić.

Premijerka je naglasila da Srbija odlučno odbacuje svaki oblik revizije istorije, relativizacije počinjenih zločina i svaki oblik neonacizma, neofašizma i mržnje prema pripadnicima drugih naroda i veroispovesti.

"Naša je dužnost, obaveza i odgovornost da se svaki put i svaki dan jasno i glasno borimo protiv svih vidova i relikta sličnih ideologija, danas i u svim narednim godinama", rekla je ona.

Brnabić je istakla da je ponosna što Srbija baštini i uvek je baštinila antifašitičku tradiciju.

Ona je navela da i današnja konferencija simbolizuje borbu pritiv zla, nasilja, nepravde i straha koje je fašizam izrodio.

"Želim da svi mi budemo glas onih kojih više nema i koji su svoj život položili za našu srećniju i bolju budućnost, za slobodu koju mi danas uživamo. Nikada ne smemo da dopustimo da tišina prevlada i nikada ne smemo zaboraviti", rekla je Brnabić.

Ona se zahvalila Milki i Novici Antiću, koji su organizovali konferenciju, na svemu što čine da se zlzočin nikad ne zaboravi i što zajednički neguju kulturu sećanja i poštovanja za sve žrtve zločina.

Konferencija je međunarodnog karaktera, a premijerka se uključila putem video linka.

U sklopu konferencije, održava se i promocija knjige "Jasenovac milo selo moje", autora Milke Antić i Novice Antića, uz prikazivanje dokumentarnog filma "Jasenovac", autor Veljka Ðurića Mišina, direktora Muzeja žrtava genocida Beograd.

Konferenciji i promociji knjige, kako je najavljeno, prisustvovaće i jedna od najstariji živih Jasenovčanki i zatočenica ustaških logora u Jasenovcu i Staroj Gradiški, Smilja Kotur (93).

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar