9°C

Beograd

Photo: grad novi sad

Izvor: tanjug

MEĐUNARODNI DAN SEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA Jevreji i Srbi stradalnički narodi

Povodom 27. januara Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta, predstavnici Jevrejske opštine i Grada Novog Sada položili su vence na spomenik na Jevrejskom groblju u Novom Sadu.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević istakao je da se o teškim i bolnim događajima ne priča radi toga da bi se ostalo zatočeno u prošlim vremenima nego da bi se izvukla pouka i izbegle takve strašne pojave.

- Sa našom ponositom jevrejskom zajednicom svake godine obeležavamo 27. januar, ali i u aprilu obeležavamo dan sećanja na pogrom Jevreja iz Novog Sada, pred kraj Drugog svetskog rata. To su nenadoknadivi gubici za naš grad i našu državu. Ako neko može da razume patnju jevrejskog naroda, to je srpski narod koji je takođe stradalnički i koji je podneo ogromne žrtve i u Drugom i u Prvom svetskom ratu - rekao je on.

Vučević je naglasio da antisemitizam nikad nije, niti će biti prihvaćen kod Srba, jer srpski narod saoseća sa Jevrejima i vekovima sa njim živi zajedno na ovim prostorima.

Predsednik Jevrejske opštine Mirko Adam rekao je da je svake godine sve manje svedoka tragičnih događaja i njihovih naslednika, ali da se strašni pogrom nikada neće zaboraviti. Dodao je da će istoričari i dalje istraživati i otkrivati nove podatke o Holokaustu.

Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta obeležava se na dan kada je 1945. godine oslobođen najozloglašeniji logor smrti Aušvic-Birkenau. Dan sećanja ustanovljen je na osnovu rezolucije Generalne skupštine UN iz 2005. godine koja je doneta jednoglasno.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar