15°C

Beograd

Photo: Tanjug, Screenshot

Izvor: Tanjug

PATRIJARH PORFIRIJE ZVANIČNO USTOLIČEN! Sabornom crkvom odjeknule OVE REČI! (VIDEO)

Patrijarh Porfirije je zvanično ustoličen, i počela je pristupna beseda.

Njega je do prestola dopratio mitropolit dobrobosanski Hrizostom koji mu je uručio žezlo, panagiju i belu panakamilavku. Sabornom crkvom odjekivali su uzvici Aksios! DOSTOJAN!

Nakon što je novi poglavar SPC pozdravio okupljene državnike, velikodostojnike i narod, on je rekao da se moli Bogu, kao i da moli sve prisutne da ga podrže u zadatku koji je pred njim.

- Pomozite mi da zadatke koji su položeni na moja nejaka pleća iznesem dostojno, sa radošću. Pomozite mi da budem skromni naslednik moji svetih predaka - rekao je srpski patrijarh. pa dodao:

- Naslednik sam i velikih obnovitelja srpske patrijaršije, Makarija i Dimitrija. Postavljen sam da čuvam i obnavljam spomen na žrtvu i mučeničko stradanje za crkvu Božiju.

- Pomozite mi da zadatke koji su položeni na moja nejaka pleća iznesem dostojno, sa radošću. Pomozite mi da budem skromni naslednik moji svetih predaka - rekao je srpski patrijarh. pa dodao:

- Čuvam i stavljam spomen na žrtvu koju su podneli moju sveti prethodnici, ovo je poznato samo Bogu i njima, pomozi Bože da idemo stopama mudrosti, da budemo poput patrijarha Pavla, i patrijarha Irineja, iskreno, prema iskonsku iskustvu, nebeske trube svetog apostola Pavla ističem da se nemam čime pohvaliti osim molitvom svojom. Naslednik sam i velikih obnovitelja srpske patrijaršije, Makarija i Dimitrija. Postavljen sam da čuvam i obnavljam spomen na žrtvu i mučeničko stradanje za crkvu Božiju.

On je pozvao narod da sledi stope svojih velikih patrijarha iz istorije, i da budemo mudri i puni vere u Boga.

- Prvenstveno želim da naša sveta Srpska pravoslavna crkva svugde gde jeste živi punim plućima, i da svaki pravoslavni hrišćanin živi istinsku slobodu. Bog je jedini mogući način svedočenja istine, i mi smo pozvani da mu služimo - rekao je patrijarh.

Poglavar SPC je rekao da je Hristos naša mera, i da stoga patrijaršijska služba treba da bude utemeljena na iskustvu svetih ljudi.

- Nije zadatak crkve da rešava socijalne, političke i psihološke probleme. U crkvu dolazimo na svetu liturgiju kako bismo tu dotakli jedino što je važno, kako bismo dotakli krst Hristov. To je osnovni zadatak crkve - rekao je patrijarh Porfirije.

On kaže da nažalost danas živimo u vremenu kada su mir i jedinstvo uzdrmani.

- Bilo da se to dešava daleko od nas, ili u našoj crkvenoj stvarnosti, svi smo pozvani na mir i jedinstvo. Poslanije Crkve je da gradi mir, ako imamo mir u sebi imaćemo ga i sa svim ljudima i sa prirodom. Za taj cilj vredi živeti i vredi umreti. Tim putem nameravam da idem - poručio je novi poglavar SPC.

Patrijarh je podsetio sve prisutne na vapajnu molbu apostola za održavanjem jedinstva.

- Budite jedne misli među sobom, i Bog trpljenja i utehe neka nam da da isto mislimo među sobom u Hristu Isusu, da bi jednim ustima slavili Gospoda našeg Isusa Hrista. Ja planiram da ostvarim taj zadatak, i čvrsto ću se držati pravila crkve. Crkva je pozvana da sabira, objedinjuje i spaja, i zato se moje patrijaršijsko služenje držati parcijalnih interesa i strančarenja.

Novi patrijarh Porfirije je rekao da su u njegovim mislima i molitvama prvi naši ljudi na stradalnom Kosovu i Metohiji, kao i svim vernicima i u Republici Srpskoj, Crnoj Gori i širom sveta.

- Najveća briga moja su naše stradalno Kosovo i Metohija, naš duhovni Jerusalim. Kako je govorio blaženopočivši patrijarh Irinej, Kosovo za nas nije samo mit, već zavet. Kosovo je za nas nit i pupčana vrpca koja nas povezuje sa našom kolevkom i našim identitetom - rekao je patrijarh Porfirije.

On je pozvao narod da sledi stope svojih velikih patrijarha iz istorije, i da budemo mudri i puni vere u Boga.

Prethodno je održana sveta arhijerejska Liturgija, na kojoj će biti svečano ustoličen novi srpski patrijarh, 46. po redu, a služe je članovi Sinoda Srpske pravoslavne crkve i načlastvuje joj novoizabrani patrijarh Porfirije.

Liturgiji prisustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić,  koji je stigao u Sabornu crkvu i prisustvuje prvoj besedi novog srpskog patrijarha. Sa predsednikom Vučićem došao je i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Prisustvovaće i premijerka Ana Brnabić, a planirano je i da se predsednik Vučić sa novim patrijarhom SPC sastane nakon ustoličenja.

Ustoličenju patrijarha Porfirija prisustvuju beogradski muftija Mustafa Jusufspahić, nadbiskup Stanislav Hočevar, ministri u Vladi Srbije Maja Popović, Maja Gojković, Darija Kisić Tepavčević. U Sabornu crkvu su  došli i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, ministar policijeAleksandar Vulin, ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, direktor BIA Bratislav Gašić. Liturgiji prisustvuju i ambasador Srbije u Crnoj Gori, koji je proglašen ''''personom non grata'''' u toj zemlji, Vladimir Božović, direktor Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Vladimir Roganović, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, princ Filip i princeza Danica Karađorđević i istaknute javne ličnosti.

Patrijarh Porfirije u Sabornu crkvu došao je iz Patrijaršije, a prošao je kroz špalir koji su formirali učenici Bogoslovije u Beogradu u pratnji episkopa SPC i ipođakona Dejana Nakića i Vladimira Jelića.

Ispred Saborne crkve prisutni su vernici, kao i veliki broj medijskih ekipa.

Očekuje se da će Liturgija i čin svečanog ustoličenja patrijarha Porfirija trajati oko tri sata, a nakon ustoličenja novi patrijarh će održati besedu.

O datumu svečanog uvođenja u tron Patrijaraha srpskih u Pećkoj Patrijaršiji, istorijskom sedištu poglavara Srpske pravoslavne crkve, javnost će biti naknadno obaveštena, najavljeno je ranije iz SPC.

Novi, 46. patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije, koji je na tom mestu nasledio preminulog patrijarha Irineja, izabran je juče na izbornom Saboru koji je održan u Kripti Hrama Svetog Save na Vračaru.

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar

Povezane vesti