14°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: Tanjug

DIREKTORKA TORLAKA: Ruski stručnjaci odobrili početak proizvodnje vakcine Sputnjik V

Proizvodnja ruske vakcine Sputnjik V na Institutu ''Torlak'' značila bi da je ta vakcina u svakom trenutku građanima na raspolaganju, kontinuitet imunizacije nikada ne bi bio doveden u pitanje i oni bi bili preventivno zaštićeni od pojave ove bolesti, kaže direkstorka Instituta "Torlak" Vera Stoiljković.

Stoiljković je rekla da bi proizvodnja vakcina omogućila zdraviju populaciju.

"Što se lekara tiče, njima bi takođe preventivom odnosno vakcinisanjem stanovništva posao bio znatno olakšan, došli bi do toga da su mnogo manji napori, mnogo lakše kliničke slike, što bi za državu sve zajedno značilo zdraviju i uspešniju populaciju", objasnila je direktorka Instituta "Torlak".

NE PROPUSTITE I OVO

PESMA UZ KOJU JE BALAŠEVIĆ ISPRAĆEN NA VEČNI POČNAK KRIJE TAJNU: Đole je na koncertima Oliveru uvek izvodio na prelep način!

CELA NJENA PORODICA JE PROŠLA KROZ LOGOR SMRTI: Ko je Dara, junjakinja filma "Dara iz Jasenovca"?

Nošenje NAOČARA do tri puta smanjuje šansu za zarazu korona virusom

Zatvorene plaže na Mediteranu zbog izlivanja nafte

Ona je dodala da je delegacija ruskih stručnjaka odobrila da na Institutu "Torlak" počne prva faza proizvodnje ruske vakcine protiv korona virusa Sputnjik V.

"Prva faza obuhvata proizvodnju finalnog glota i finalnog proizvoda, što praktično znači punjenje i pakovanje vakcine. To znači da će se taj deo proizvodnog procesa odigravati na Institutu 'Torlak'. Kojom brzinom ćemo ići zavisi od vremena koje je potrebno da se proizvodni pogoni usklade sa proizvodnjom nove vakcine", objašnjava Stoiljković.

Na pitanje šta nam je sve potrebno za drugu fazu proizvodnje koja podrazumeva celokupan proces proizvodnje, kaže da se još o tome nije razgovaralo.

"Za drugu fazu potrebno je da pre svega započnemo razgovore u vezi s tim, mi o tome još nismo pričali to je praktično početak proizvodnje ove vakcine. Da bi do toga došlo moramo da preuzmemo tehnologiju, moramo da napravimo nove pogone, da ih obezbedimo sa opremom i sistemima i odgovarajuće obučenim kadrom", poručila je direktorka Instituta "Torlak".

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar