34°C

Beograd

Photo: tanjug

Izvor: happybsc

ZAVRŠENA SEDNICA KRIZNOG ŠTABA U petak o merama za vikend, pojačan nadzor u školama (VIDEO)

Sednica Kriznog štaba za borbu protiv virusa korona na kojoj je jutros razmatrana trenutna epidemiološka situacija u zemlji, upravo je završena i posle sednice obratio se epidemiolog Predrag Kon.

Epidemiolog dr Predrag Kon, član Kriznog štaba, rekao je juče da je potrebno "neko vidljivo zaoštravanje mera". On je na pitanje da li će postojeće mere biti pooštrene, rekao da o tome još nije raspravljano, ali da u okviru medicinskog dela Kriznog štaba postoji mišljenje da "neko vidljivo zaoštravanje mora da postoji", jer porast broja novozaraženih predstavlja dodatni rizik na koji treba reagovati.

- Jedinstven stav da se preko vikenda mora nešto preduzeti, naredna sednica Kriznog štaba je u petak, na kojoj će biti doneta konačna odluka o tome - rekao je Kon.

- Skraćenje radnog vremena podrazumeva i radno vreme tokom vikenda, jedino o tome može biti govora. To se može odnositi na skijališta. Nije odlučeno da će biti skraćenja sa 20 časova na 18 tokom nedelje. O tome je bilo reči, ali se smatra da je mnogo važnije sprovoditi kontrolu, nego skraćivati radno vreme.

DR PREDRAG KON: Moramo da pojačamo vakcinaciju ako mislimo da se ovoga ratosiljamo

- Imamo zabranu okupljanja, ali i činjenicu da se ona dešavaju. Očigledno je da život ne može da se uokviri, iako je virus u cirkulaciji. Međutim, specifični događaji koje smo pratili, neprikladno je govoriti o zabranam u tim situacijama, ali sam jako zabrinut zbog tih događaja i moguće je da se pogorša situacija u narednih 10 dana. Pratićemo. Što se tiče medicinskog dela Kriznog štaba, on bi da se sve zatvori na 5 dana, da ništa ne radi, ali to bi bilo nemoguće sprovesti i nije u redu da ja pričam svoj deo razmišljanja. O tome nije bilo ni govora, iako sam ja to rekao.

Kako kaže, ovo je sad nepovoljna, povremeno i vanredna situacija, ona će se spustiti do nesigurne.

- Uvek pričam više nego što treba. Razgovaralo se danas o školama, zato sam i rekao da se pooštrava nadzor u školama. Svaka škola ima mogućnost ako se u bilo kojoj školi pojave dva slučaja, prelazi se na onlajn nastavu. Nema dovoljno podataka da se centralno pređe na online nastavu, mada je i to bio jedan od predloga.

PROČITAJTE JOŠ

Srbija druga u Evropi u vakcinaciji, PRVA u revakcinaciji!

POČELA SEDNICA KRIZNOG ŠTABA! Da li će biti novih mera?

EKSKLUZIVNO za "Dobro jutro Srbijo" Zorana Mihajlović: Za DVE godine NOVI izvori gasa za Srbiju!

Nije mogao da izdrži: NIKOLA JOKIĆ JURIO SUDIJU PO TERENU!

- U nekim situacijama pojačane alergijske reakcije u istoriji tog pacijenta pa se traži poseban oprez. To nije prava kontraindikacija, već samo oprez. I o tome je danas bilo reči i to ćemo rešavati. Pokušavamo da sprečimo novembarski scenario i da u tome učestvujemo. Nisu mere te koje će to sprečiti - zaključio je Kon.

- Kolektivni imunitet uvek zaustavlja pandemiju i epidemiju. To će se desiti i ovog puta. Kada zavisi od brzine kojom budemo sproveli imunizaciju. Ako čekamo prirodnim putem da se to dogodi, to će potrajati. Ono što treba svi da znaju jeste da bez imunizacije neće uspeti pandemija da se pobedi. Onaj ko se premišljao vreme je da se odluči, da reši da se vakciniše, jer je to najznačajnije u tom trenutku - podvukao je on.

Upitan za osobe koje su nakon dobijanja vakcine obolele, Kon je ukazao da je virus masovno u cirkulaciji i da može biti asimptomatskih slučaja, odnosno da dođe neko na vakcinaciju koji nema tegobe, a da mu se one naknadno pojave.

Može, dodaje, i da se desi da se neko posle prve doze inficira, pre nego što razvije zaštitu. Ali, kaže, utisak je da su takvi slučajevi blagi i da nema težih oblika oboljenja.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar

Povezane vesti