15°C

Beograd

Photo: arhiva

Izvor: Telegraf

SOTONA LIČNO: Bolesnik iz Jasenovca počeo krvavi pohod u selu kraj Banjaluke

Imao je dva prezimena, dva imena i jedan nadimak fra Sotona. Bio je jedno vreme katolički monah, obešen je u Beogradu, a u filmu "Dara iz Jasenovca" glumi ga Vuk Kostić. Prvo dete je zaklao u selu Šargovcu

NE PROPUSTITE U PETAK:

DR PELEMIŠ: Brinem se, sve je više zaražene dece! (VIDEO)

DOČEK POSLE HEROJSKE BORBE PROTIV MILANA Baklje, barjaci, dlanovi, za Zvezdine fudbalere (FOTO)

U MOJOJ DUŠI ŽIVE TEŠKE NOĆI: Svedočenje Milana Bastašića koga su ustaše odvele u Jasenovac kao dečaka

Pokolj u selima Drakulić, Šargovac i Motike je najmasovniji masakr Srba u jednom danu na njihovim kućnim pragovima. Ustaše su 7. februara 1942. ubile 2.315 civila, od kojih 551 dete.

Zločin su počinile ustaše pripadnici "2. poglavnikovog tjelesnog stroja i 8. ustaške bojne". Tada je u 2. tjelesnom stroju dužnost sveštenika jedinice obavljao franjevački redovnik fra Tomislav (svetovno Miroslav) Filipović.

Tog dana u osnovnoj školi u Šargovcu ubijeno je 52 srpske dece uzrasta između prvog i četvrtog razreda. Pokolj je započeo Filipović. Učiteljica Dobrila Martinović koja je preživela dala je opis zločina, koji je počeo tako što su prvo izvedena deca hrvatskog i muslimanskog porekla.

-U učionicu je iznenada za vreme časa ušao fratar Miroslav Filipović sa 12 svojih ustaša, oponašajući Isusa Hrista i 12 njegovih apostola. Njega sam odranije dobro poznavala. Poznavala su ga i deca, jer je fratar često prolazio kroz Drakulić, Šargovac i Motike. Bio je obučen u novu ustašku uniformu. Ustaše su stale pored katedre i školske table, okrenuti prema klupama i đacima… Zatim je fra Filipović zamolio učiteljicu da izvede iz klupe jedno srpsko dete. Učiteljica, ne sluteći šta će biti, izvela je lepuškastu i urednu devojčicu Radojku Glamočanin, ćerku uglednog domaćina Đure Glamočanina, koji je tada bio u zarobljeništvu u Nemačkoj i na taj način preživeo rat.

PROČITAJTE JOŠ:

SVE O NOVIM MERAMA: Evo ko će raditi do 14, a ko do 20 časova

MORALI SMO DA PIJEMO URIN: Ispovest preživele Tišme iz Jasenovca

Žena (88) primila VAKCINU, srušila i UMRLA!

Fratar je nežno prihvatio dete, podigao ga na katedru i onda počeo polako, natenane, da ga kolje pred ostalom decom, učiteljicom i ustašama. U učionici je nastala vriska i panika. Užasnuta deca su vrištala i skakala a Filipović se smireno i jezuitski dostojanstveno obratio svojim ustašama: "Ustaše, ovo ja u ime Boga pokrštavam ove izrode, a vi sledite moj put. Ja prvi primam sav greh na moju dušu, a vas ću da ispovedim i da razrešiti svih grehova.

Deca iz drugih učionica su izvedena u dvorište gde su ih naterali da trče u krug dok su ih ustaše bole bajonetima.

Zbog neverovatne bestijalnosti zločina i ličnog učešća u njemu nemački okupatori su zahtevali od vlasti NDH da se Filipović uhapsi, a reagovao je i Franjevački red koji ga je izbacio. Kasnije će Filipović završiti u Jasenovcu gde mu je brutalnost donela nadimak Majstorović, prezime pod kojim je bio nadaleko poznat.

Celu biografiju ovog zlotvora pogledajte u videu na vrhu teksta.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar