7°C

Beograd

Photo: Youtube, Screenshot

Izvor: Novosti

VOZOM NA SPRAT DO NOVOG SADA: Polovinom marta sve će biti poznato!

Brzom prugom između Beograda i Novog Sada najverovatnije će saobraćati "Štadlerovi" vozovi na dva nivoa. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je u subotu i da će karta za ovo putovanje koštati oko osam evra, odnosno hiljadu dinara.

TOP VESTI 

VESIĆ NA HAPPY TV: Bio sam u pravu, nove restrikcije neće dati rezultate

SRBIJA PRVA U REGIONU, DRUGA U EVROPI! Pogledajte koji smo u svetu po broju vakcinacija

NOVAČE, KRALJU! Đoković je ponovo ušao u istoriju, a sledeće nedelje definitivno RUŠI ŠVAJCARCA!

VUČIĆ O PRIVOĐENJU KOKEZE: Ključno pitanje - Da li je učestvovao u planiranju moje likvidacije? Ne mogu da verujem da neće na poligraf!

BUDITE SPREMNI ZA VIKEND: Evo kakvo nas vreme očekuje ove nedelje

Tender za nabavku tri kompozicije je raspisan u februaru, a rok za njegovo okončanje je 15. mart. Prvi voz u Srbiju bi trebalo da stigne u oktobru. Već krajem godine prvi putnici bi mogli da se provozaju ovom trasom brzinom do 200 kilometara na sat. Procena je da bi putovanje između dva grada trebalo da traje oko 27 minuta.

Kako "Novosti" nezvanično saznaju, voz će biti poput onih koji već saobraćaju u Austriji, na liniji između Beča i Salcburga. Dugi su oko 150 metara i imaju oko 500 mesta za sedenje, a biće u bojama srpske zastave. Predsednik je izjavio da će Srbija imati najlepše vozove u Evropi.

- Popnete se na sprat i pogledate Dunav, pa to nema svet - poručio je Vučić.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je raspisalo javnu nabavku za tri elektromotorna voza. Rok isporuke za prvi je 31. oktobar, a za preostala dva do 31. decembra. U tenderskoj dokumentaciji su navedeni detalji koje vozovi koji će saobraćati prvom brzom prugom u Srbiji, moraju da ispune.

Traži se voz dužine 100 metara, koji će imati minimum 300 sedišta prvog i drugog razreda. Pod i bočni zidovi moraju biti sa grejnim elementima, prozori sa sigurnosnim staklima, a mora ispunjavati i uslove toplotne i zvučne izolacije, kao i spoljno i unutrašnje LED osvetljenje. "Štadlerovi" vozovi na dva nivoa imaju 12 kliznih vrata na električni pogon. U vozovima postoje i toaleti za osobe sa ograničenom pokretljivošću, vaj-faj sistem za rezervaciju sedišta, sistem za zvučna obaveštenja i monitore za vizuelno obaveštavanje putnika, uključujući i prikaz rezervisanih mesta u vozu.

NE PROPUSTITE:

DA LI NAM SLEDE JOŠ OŠTRIJE MERE? Danas (15) nova sednica Kriznog štaba

POSLODAVCI NA POTEZU: Od danas prijava za polovinu minimalca

VULIN POTVRDIO: Tačno da je Kokeza ODBIO POLIGRAF! Saslušavan je ČETIRI SATA

Pre nego što zaduže nova vozila mašinovođe iz "Srbija voza" će proći obuku za upravljanje novim kompozicijama, kao i za održavanje, a organizovaće je firma koja bude izabrana na tenderu. Od tri deonice na trasi brze pruge kroz Srbiju, ruska kompanija "RŽD i nternešnel" gradi onu u sredini, između Stare Pazove i Novog Sada, u dužini od 40,4 kilometra. Prvu deonicu, od Beograda do Stare Pazove gradi kineska kompanija CRSC, koja bi narednih meseci trebalo da počne sa radovima i na delu od Novog Sada ka Subotici. Ukupna dužina brze pruge kroz našu zemlju biće 182,3 kilometra.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar