3°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: Tanjug

BOGATSTVO SRBIJE OD 200 MILIJARDI DOLARA: Sektor koji se oživljava

Rudarstvo je sektor koji je potpuno nezasluženo dugo bio u zapećku, istakla je ministarka Zorana Mihajlović

VESTI DANA

(UŽIVO) PREDSEDNIK VUČIĆ U SARAJEVU: Donacija vakcina za građane BiH (VIDEO)

HITNO, PO NALOGU ANE BRNABIĆ: Specijalni tim stiže u Vranje!

ZATVARANJE GRANICA: Ukoliko se mere ne budu poštovale, Crna Gora ima TRI mogućnosti

JOKIĆ IZUDARAN: Maloun uleteo na teren, psovao sudiju! (VIDEO)

Ministarka rudarstva i energetike, Zorana Mihajlović, rekla je da vrednost mineralnog bogatstva Srbije iznosi više od 200 milijardi dolara i da to bogatstvo treba da se koristi na održiv način.

Treba da doprinosi ekonomskom razvoju i rastu, a da to bude odgovorno prema životnoj sredini i na kraju, da vidimo efekte toga i u budžetu Srbije, navedeno je u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike.

- Rudarstvo je sektor koji je potpuno nezasluženo dugo bio u zapećku. Želimo da ispravimo tu nepravdu, jer u rudarstvu ima mnogo više potencijala nego što je danas iskorišćeno. Ministarstvo je pripremilo Nacrt izmena i dopuna Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, kojim želimo da stvorimo uslove da Srbija dobije moderan i mnogo uspešniji rudarski sektor - navodi ministarka.

PROČITAJTE JOŠ

MALI SAOPŠTIO DOBRE VESTI: Srbija najbolja u ekonomiji na celom kontinentu

BAKINA KUHINJA: Vrlo malo treba za GALA klopu (VIDEO)

UŽAS! U Golupcu nađena dva ugljenisana tela

Kaže i da je jedan od ciljeva izmena zakona u oblasti rudarstva i energetike da se sistem e-dozvole, zbog kojeg je Srbija danas 9. na svetu u izdavanju građevinskih dozvola na Duing biznis listi Svetske banke, prenese i u energetiku i rudarstvo.

- Reforme e-energetika i e-rudarstvo doneće velike promene ne samo u energetici, već i u rudarstvu, gde se prvi put uvodi digitalni postupak u rudarstvu u pribavljanju dokumentacije. To znači da će se dozvole izdavati u kraćim rokovima, u proseku sa sadašnjih 150 dana na oko 15 dana, a da će investitori moći da prate tačno u kojoj fazi je njihov postupak - objasnila je Zorana Mihajlović.

Potpredsednica Vlade je naglasila da ni rudarstvo ni energetika ne mogu da napreduju bez novih investicija. - Naš zadatak je da stvorimo uslove za to, da imamo jasne i pregledne procedure jednake za sve investitore, a da pri tome interes države bude zaštićen, recimo kad je u pitanju briga o mineralnim resursima - zaključila je.

- Cilj je da u Srbiju privučemo nove investicije i da za oko tri godine učešće rudarstva u BDP-u umesto 1,9 odsto bude oko 4 odsto. Želimo da razvoj rudarstva bude održiv i da se sve što se radi u ovoj oblasti, radi uz poštovanje propisa i najviših standarda u oblasti životne sredine - rekla je Mihajlovićeva.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar