7°C

Beograd

Photo: arhiva

Izvor: Tanjug

U SRBIJI VIŠE ŽENA NA FUNKCIJAMA U ODNOSU NA REGION I EU! Rodna ravnopravnost sve veća!

Srbija prednjači u regionu i u EU kada je u pitanju broj žena na visokim pozicijama, kaže potpredsednica vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajalović.

VESTI DANA

VUČIĆ PREDAO VAKCINE U SARAJEVU: Ovo nisu samo vakcine, ovde je reč o poverenju (VIDEO)

HITNO, PO NALOGU ANE BRNABIĆ: Specijalni tim stiže u Vranje!

ZATVARANJE GRANICA: Ukoliko se mere ne budu poštovale, Crna Gora ima TRI mogućnosti

JOKIĆ IZUDARAN: Maloun uleteo na teren, psovao sudiju! (VIDEO)


Srbija ima predsednicu Ustavnog suda, skoro polovina ministara su žene, a u nekim oblastima je Srbija bolja i od evropskog proseka, sa 39,2 odsto poslanica, dok je evropski prosek 29,5 odsto, rekla je Mihajlović za Politiku.

Prema njenim rečima, novi zakon o rodnoj ravnopravnosti trebalo bi da bude usvojen do kraja prolećnog zasedanja parlamenta i on će omogućiti ravnopravno učešće žena i muškaraca u javnom i političkom životu, preneo je kabinet Zorane Mihajlović.

Pored toga, zakon će omogućiti specijalizovane usluge za žrtve rodno zasnovanog nasilja, kao što su SOS telefon, besplatna pravna pomoć, sigurne kuće i prihvatilišta i rad sa počiniocima nasilja, navela je Mihajlović.

- Želim da podsetim da je Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost Vlade Srbije izradilo Nacrt zakona o rodnoj ravnopravnosti, koji je prošao javnu raspravu još 2016. godine. Taj nacrt dobio je pozitivna mišljenja svih relevantnih institucija i bio je usaglašen sa međunarodnim standardima i direktivama EU, koji Srbiju treba da svrstaju u red modernih i razvijenih zemalja i bio je spreman da se nađe pred poslanicima -.

PROČITAJTE JOŠ

MALI SAOPŠTIO DOBRE VESTI: Srbija najbolja u ekonomiji na celom kontinentu

BAKINA KUHINJA: Vrlo malo treba za GALA klopu (VIDEO)

UŽAS! U Golupcu nađena dva ugljenisana tela


Dodaje da je, nažalost, aktivnostima jednog ministra taj proces bio blokiran i umesto da 2016. godine dobijemo krovni zakon u ovoj oblasti, Srbija ga još uvek nema.

- Ali, danas imamo jasnu opredeljenost da u najskorijem roku donesemo zakon o rodnoj ravnopravnosti i ja kao potpredsednica Vlade Srbije i neko ko vodi Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost tome dajem punu podršku. Raduje me činjenica da polazne osnove novog zakona ne odstupaju suštinski od predloga koji smo pripremili 2016. godine -, zaključila je Mihajlović.

Dodaje da je novim zakonom predviđena i zaštita zaposlenih žena i uživanje svih prava u slučaju odsustvovanja s posla zbog trudnoće ili roditeljstva.

Pored toga, zakon podržava i rodno odgovorno budžetiranje, integrisanje teme rodne ravnopravnosti i rodno zasnovanog nasilja i nasilja prema ženama u obrazovni sistem, korišćenje rodno senzitivnog jezika, podršku obrazovnim i kulturnim programima koji doprinose promovisanju rodne ravnopravnosti i rušenju rodnih stereotipa, rodno senzitivno izveštavanje u medijima i obezbeđivanje jednakog pristupa sportu za devojčice i dečake, navela je Mihajlović.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti