28°C

Beograd

Photo: Youtube, Screenshot

Izvor: Novosti

(UZNEMIRUJUĆE) JEZIV ZLOČIN USTAŠA U PREBILOVCIMA! Trifko ugledao ostatke trudne supruge i srce mu puklo od tuge (VIDEO)

Prebilovci su selo u Hercegovini (okolina Čapljine), u kome su ustaše avgusta 1941. ubile oko 820 od 1000 stanovnika ovog sela, a Trifku Ekmečiću je srce prepuklo od tuge kada su posle 50 godina iz grobnice izvađene kosti prebilovačkih mučenika (kako bi bile dostojno sahranjene) koje su poklale ustaše, zajedno sa njegovom trudnom suprugom.

VESTI DANA

PREDSEDNIK VUČIĆ DANAS U SARAJEVU: Predaja 10.000 vakcina za građane BiH

VERNICI SLAVE SVETOG TIRONA: Ispoštujete jedan običaj u kuhinji

KONTIĆ RANJEN U NIKŠIĆU: Uboden tri puta!

Upozoravamo da je tekst koji sledi veoma uznemirujući.

Većina je živa bačena u jamu Golubinku, dok su ostali bili ubijeni na licu mesta. 

Pedeset i četiri srpska domaćinstva Prebilovaca su tim pokoljem bila zauvek ugašena.

Iz zapisnika Zemaljske komisije za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača BiH od 7. jula 1946. u kome su sačuvane izjave preživelih svedoka masakra vidi se da su ustaše bile priredile bestijalne orgije silovanja, ne samo žena i devojaka nego i devojčica u dobi od 12 do 15 godina. Po svedočenju jedine žene koja je preživela ovaj masakr, Mare Bulut, ustaše su vadile decu iz kolevki i, držeći ih za noge, razbijali dečije glave o zid pa ih vraćale nesrećnim majkama. Mara Bulut je svedočila da su ustaše nagonile 22-godišnjeg mladića Maksima Buluta da siluje svoju sestru od strica, Stoju Bulut, što je on odbio. Ovoga su mladića ustaše potom podvrgli strašnim mukama. Ustaša Merdžan Nikola je silovao 4. avgusta učiteljicu Stanu Arnaut u školi, a zatim je prepustio njenim učenicima iz Gabele da je grupno siluju nedelju dana sve dok ova žena nije poludela nakon čega je bila masakrirana i zakopana u školskom dvorištu. Devojke koje su se branile od nasilnika završile su skoro nage i tako poslane u smrt. Silovanje devojčica pred njihovim majkama je bio strašni ritual u kome su majke bile prinuđene da pridržavaju svoje maloletne kćeri dok ih ustaše siluju.

UDBA je 1957. godine izvela pred Okružni sud u Mostaru 14 od bar 150 ustaša-jamara iz Šurmanaca, Međugorja i Bijakovića, na čelu sa Ivanom Jovanovićem Crnim. Član sudskog veća bio je, kao porotnik, Jozo Jelčić, koji je 1941. godine naseljavao ustaše u prazne srpske kuće u Prebilovcima.

Posle rata, glavni zločinac Ivan Jovanović Crni je pobegao i priključio se Titovim partizanima u maju 1945. u Žumberku. Potom je pobegao u okolinu Subotice gde se krio sve do 1956. kada je uhvaćen. Pogubljen je tek 1958. godine.

Samo pet drugih ustaša učesnika u ovom pokolju je osuđeno na smrt, a glavni mozak ovog pokolja, Ludvig Jovanović, brat Crnog, je od komunista dobio samo sedam godina zatvora.

Ukupno je na sud, od bar 300 zločinaca izvedeno samo 7 drugih koji su osuđeni na 7-8 godina zatvora.

Komunističke vlasti Jugoslavije su skrivale istinu o razmerama ovog zločina tako da su zabranjivale vađenje kostiju srpskih žrtava iz kraških jama u koje su žrtve bile bačene. Otvori većine od ovih jama su bili zabetonirani 1961. godine po nalogu komunističkih vlasti.

Do Drugog svetskog rata Prebilovci su imali preko 1000 stanovnika, rat je preživelo samo 172 stanovnika.

Od septembra 1990. godine je speleološka organizacija „Zelena brda” vadila iz kraških jama na području donje Neretve posmrtne ostatke Srba stradalih od ustaša u Drugom svetskom ratu. Ova je organizacija iz jame Golubnjača u Ržanom dolu izvadila ostatke preko 1000 žrtava. Iz jame Šurmanci su izvadili ostatke 800 a iz jame na Bivoljem brdu ostatke preko 1000 žrtava. U decembru iste godine je ovaj posao nastavila ekipa speleološkog odseka Planinarskog saveza Beograda. Po podacima koji su dobijeni od meštana bilo je 13 jama u koje su ustaše bacali ubijene i žive Srbe. Kosti su vađene iz sedam jama: Golubinke, jame kraj sela Šurmanci, jame na Bivoljem brdu, Vidonje kraj Žitomislića, iz dve jame kraj Hutova i Gornje i Donje Kukavuše. Na osnovu snimljenih materijala prilikom vađenja kostiju, te svedočanstva osoba koje su preživele ove pokolje, snimljena je dokumentarna TV emisija „Evo naše djece” u režiji Zdravka Šotre.

Srpska pravoslavna crkva je 6. avgusta 2015. godine žrtve iz Prebilovaca kanonizovala kao Svete mučenike prebilovačke.

Današnja Hrvatska veliča ustaške koljače i silovatelje

Tokom rata u junu 1992. sve kuće u Prebilovcima su bile spaljene i srušene. Spomen-kosturnica u Prebilovcima u koju su bile položene kosti Srba iz Prebilovaca i okolnih sela, pobijenih i bačenih u jame tokom Drugog svetskog rata, su 1992. godine minirale i sravnile sa zemljom hrvatske snage. Na mestu na kome se nalazila spomen-crkva u kojoj su bile kosti oko 4000 Srba izvađenih iz jama 1990—1991. godine je napravljena deponija otpada. Ime Ivana Jovanovića Crnog je među oko 1600 ustaša poginulih „za hrvatsku slobodu” na spomeniku u Čapljini podignutom 2002. godine.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti