30°C

Beograd

Photo: arhiva

Izvor: ALO

MINISTARSTVO PROSVETE: Ovako se ove godine upisuje u srednje škole!

Upis u srednju školu i sve aktivnosti u vezi sa završetkom osnovne škole, ove godine, po prvi put moći će da se obave elektronskim putem, bez podnošenja ijednog papira.

Kako je saopštila Vlada Srbije, roditelji i drugi zakonski zastupnici moći će od 12. do 15. aprila ove godine na portalu „moja srednja škola“ (mojasrednjaskola.gov.rs) elektronskim putem da prijave dete za polaganje prijemnog ispita za upis u specijalizovana odeljenja gimnazija i umetničkih škola.

KOVID 19

GRAĐANI, OPREZ! Rizik od zaraze posle primanja DRUGE DOZE je veliki - evo kako da se to spreči

ZASTRAŠUJUĆE! Utvrđen novi simptom Kovida 19: Žena nakon testiranja otišla u toalet I VIDELA OVO!

OGLASILA SE SZO: Sve o AstraZeneki i efikasnosti vakcine

Prijemni ispiti za ove škole biće realizovani u srednjim školama od 7. do 16. maja, a roditelji će, prvi put, rezultate moći da vide onlajn.

Završni ispit na kraju osnovnog obrazovanja, kako je predviđeno, biće održan od 23. do 25. juna 2021, a roditelji će imati uvid u preliminarne rezultate na portalu „mojasrednjaskola.gov.rs“ 27. juna i na tom portalu će se podnositi i žalbe na rezultate završnog ispita.

Od ove godine i lista želja za upis u srednju školu moći će da se podnese putem portala „mojasrednjaskola.gov.rs“, uz mogućnost neograničenih izmena i dopuna do 3. jula 2021. Oni koji ne iskoriste prednost elektronskog podnošenja liste želja, listu želja mogu podneti u papirnom obliku u školama 3. i 4. jula.

Roditelji će 11. jula na portalu imati uvid u listu raspoređenih učenika po obrazovnim profilima i smerovima u srednjim školama.

Takođe, i upis u srednje škole moći će da se obavi elektronskim putem, koristeći navedeni portal.

PROČITAJTE JOŠ

STIŽE NAM PROLEĆE: Evo kada se pomera sat

KORONA U SVETU: Više od 406 HILJADA OBOLELIH!

DNEVNI HOROSKOP ZA 18. MART: Škorpije maheri na poslu, zvezde se smeše Rakovima

Povezivanjem sa sistemom zdravstva omogućen je i elektronski upis i za sve učenike koji upisuju profile za koje je potreban zdravstveni pregled, pod uslovom da su ga obavili do trenutka podnošenja elektronske prijave za upis.

Vlada Srbije podseća da je prethodne školske godine pristupila digitalizaciji procesa završnog ispita, čime je ceo proces postao transparentniji, znatno je smanjen i broj nastavnika uključenih u proces pregledanja testova, a dešifrovanje testova se od prethodne godine radi elektronski.

Broj nastavnika pregledača po testu je prepolovljen, u odnosu na prethodni period kada su se testovi pregledali u papiru, s obzirom na to da se zatvorena pitanja pregledaju automatski. Proces pripreme, štampanja i pregledanja završnog ispita ove godine biće dodatno unapređen.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar