26°C

Beograd

Photo: Happy BSC

Izvor: Happy BSC

DR GVOZDENOVIĆ O MASOVNOJ VAKCINACIJI I ANTITELIMA: Da li će biti i treće doze cepiva?

Internista i pulmolog Prim. dr sc. med. Branislav Gvozdenović bio je gost jutarnjeg programa Happy televizije. Tema gostovanja bila je masovna vakcinacija.

PROČITAJTE JOŠ:

VREMENSKA PROGNOZA za 5. april: EVO od kada se zahlađenje vraća na velika vrata!

HAOS U ČELSIJU! Tuča na treningu, štoper na hlađenju u svlačionici! (FOTO)

MED I VODA! Ovaj napitak vam pomaže u rešavanju mnogih problema vešeg organizma

Jedan od najsigurnijih načina da prekinemo korona nit, jeste upravo vakcinacija.

Ono što se prethodnih dana postavlja kao jedno od najvažnih pitanja jesu antitela. Kada se stvaraju? Koliko traju? Da li su bolja kada se preleži virus ili kada se dobije vakcina? Da li imamo neka istraživanja shodno tome, s obzirom da nije prošlo ni dve godine od virusa, a tek od vakcinacije. Niko ne može da tvrdi koliko će vakcine štititi. Pitanje je da li će to biti dve godine ili šest meseci.

- Mi svaki dan saznajemo nešto novo o Kovidu 19 i treba da budemo zaista iskreni prema sebi. Svedoci smo svakodnevnih novina i u medicinskoj i stručnoj literaturi. Za antitela znamo da su vakcine koje su registrovane kod nas bezbedne za primenu i veoma efikasne, pogotovo u poređenju sa drugim vakcinama. Ono što je važno i ono što je cilj jeste da se preupredi bolest. Važno je da imamo antitela, oni ga neutrališu. Zvanično saopštenje udruženja naših imunologa jeste preporuka stručnog aspekta da ne radimo rutinski antitela, nema potrebe i skupe su, naravno svi smo znatiželjni. Nečiji organizam nije dao odgovor. Postoje velike individualne razlike koje se zasnivaju na sposobnosti organizma da stvori antitela. Bitno je da se svi ponašamo kao da nemamo antitela - istakao je dr Gvozdenović.

Što se tiče treće doze dr Gvozdenović je objasnio:

- Kovid je nedovoljno istražena oblast. Testira se i treća doza vakcine, zbog toga da bi se videlo šta najbolje odgovara, ali i zbog mutacija - rekao je dr Gvozdenović

Ko prima treću dozu? Da li će se treća doza primiti po merenju referentne vrednosti antitela ili bi svi primali treću dozu?

U FOKUSU:

Vučić se sastaje danas sa ministrom inostranih poslova Kipra

GOST U EMISIJI ''DOBRO JUTRO SRBIJO'' GORAN VESIĆ: Vakcine su stigle, Beograd organizovaniji od drugih

HRVATI KONAČNO PRIZNALI: Vučić je definitivno lider regiona!

- Možemo unapred da pretpostavljamo, jer imamo naučne kriterijume, ali tek sve treba da se ispita. U poređenju sa placemo i ta treća doza, da li i kod koga se u najvećem stepenu pokazuje kao efikasna? Kada se regrutuju dobrovoljci, oni pristaju da dobrovoljno daju krv, ali tu se gleda i ćelijski imunitet, limfociti i unapred je potrebno regrutovati desetine hiljada - objasnio je dr Gvozdenović.

Na pitanje da li moguće da ćemo se vakcinisati svake godine ili ćemo dobiti samo dve doze, rekao je.

- Dosadašnja istraživanja su pokazala da je Kovid 19 sličniji sezonskom gripu i sklon čestim mutacijama - naveo je dr Gvozdenović.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar