14°C

Beograd

Photo: arhiva

Izvor: Happy BSC

DAN SVETOG NIKONA: Pobedio je neprijateljsku vojsku verom u Hrista izgovorivši ove reči

Rođen u Neapolju od oca neznabošca i majke hrišćanke. Nikon beše oficir rimski u Neapolju. I ne beše kršten, iako ga majka, tajno od oca, poučavaše veri Hristovoj.

Jednom kad pođe sa svojom četom u boj, posavetova ga majka, ako mu bude do nevolje, da se prekrsti i prizove Hrista na pomoć. I zaista, kada u boju Nikonova četa bi opkoljena i sasvim blizu konačne pogibije, Nikon se prekrsti i u srcu zavapi Hristu.

U FOKUSU:

Vučić se sastaje danas sa ministrom inostranih poslova Kipra

GOST U EMISIJI ''DOBRO JUTRO SRBIJO'' GORAN VESIĆ: Vakcine su stigle, Beograd organizovaniji od drugih

HRVATI KONAČNO PRIZNALI: Vučić je definitivno lider regiona!

STRAŠNA NESREĆA U ZEMUNU: U sudaru povređena osmomesečna beba!

U tome času on se ispuni neobičnom silom, jurne u neprijatelje svoje, i jedne pobije a druge nagna u bekstvo.Vraćajući se doma Nikon neprestano u čudu uzvikivaše: "Veliki je Bog hrišćanski!"

Pošto obradova majku izvešćem o svojoj pobedi pomoću krsta Hristovoga, on tajno otplovi u Aziju, gde ga episkop kizički Teodosije krsti.

Po krštenju zatvori se u jedan manastir, gde se predade učenju i podvigu. No pred smrt episkop Teodosije imade viziju, u kojoj mu bi naređeno, da sebi za naslednika rukopoloži Nikona. Starac Teodosije odmah pozove Nikona i rukopoloži ga za đakona, potom za prezvitera i episkopa. No Božjim Promislom Nikon uskoro dođe u Neapolj gde obrete svoju majku još u životu.

Po smrti materinoj on se udalji sa devet učenika, negda ratnih drugova, u Siciliju, i tamo se odade propovedi Jevanđelja. No beše strašno gonjenje hrišćana u to vreme. I knez Kvintijan uhvati Nikona sa drugovima i udari na velike muke.

Njegovih stotinu devedeset učenika i drugova biše posečeni. A Nikona je mučitelj vezivao konjma za repove, bacao ga s visoke stene u provaliju, tukao, strugao, no Nikon sve te muke prežive. Najzad bi posečen mačem i preseli se Gospodu.

PROČITAJTE JOŠ:

VREMENSKA PROGNOZA za 5. april: EVO od kada se zahlađenje vraća na velika vrata!

HAOS U ČELSIJU! Tuča na treningu, štoper na hlađenju u svlačionici! (FOTO)

MED I VODA! Ovaj napitak vam pomaže u rešavanju mnogih problema vešeg organizma

NOVA LJUBAV! Ćerka našeg poznatog pevača u vezi sa OVIM fudbalerom!

Njegovo telo bi ostavljeno u polju, da ga ptice pojedu. No neko čobanče, s besnim duhom, zakači se i padne na mrtvo telo Hristovog mučenika, i odmah se isceli. Ono razglasi o telu Nikonovom, te hrišćani dođu i česno ga pogrebu. Postrada sveti Nikon u vreme cara Dekija.

Tropar (glas 4):

Istina stvari objavi te stadu tvome kao pravilo vere, obrazac krotosti i učitelja uzdržanja. Zbog toga si smirenjem stekao visoke počasti, a siromaštvom bogatstva: Oče Nikone, moli Hrista Boga da spase duše naše.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar