14°C

Beograd

Photo: arhiva

Izvor: Novosti

DR GLIGIĆ O KOLEKTIVNOM IMUNITETU: Bliži nam se POVRATAK U NORMALU

U Srbiji se u proseku dnevno daje 53.571 doza vakcina protiv korona virusa

VESTI DANA

Vučić danas prima akreditive novih ambasadora

HAPŠENJE U NIŠU: Baki Živki (93) lopov ukrao poslednjih 2.020 dinara za HRANU

NOVE MERE PROTIV KOVIDA: Na Kosovu i Metohiji danas se mnogo toga MENJA

Virusolog Ana Gligić veruje da bi kolektivni imunitet od 60 odsto mogli da steknemo već u maju ili u junu, jer je, kako kaže, pored vakcinisanih, veliki broj građana preležao korona virus i stekao zaštitu.

- Pored vakcinisanih imamo i jako veliki procenat onih koji su se prokužili prirdonim putem. Danima smo na dnevnom nivou imali po 7.000 zaraženih, a živi virus je, takođe, jedna vrsta vakcinacije. Prirodna infekcija čak daje bolji imunitet od vakcine. Sa druge strane, vakcina imamo. Ako se vakcinacija još pojača, već u maju bi mogli postići imunitet od 60 odsto. Naravno, bilo bi dobro da bude i veći, ali i ovo je dovoljno da se zaustavi epidemija i da se polako vratimo u normalu - kaže dr Gligić.

Inače, u Srbiji se u proseku dnevno daje 53.571 doza vakcina protiv korona virusa i, ukoliko naša zemlja nastavi ovim tempom, za samo pet meseci biće vakcinisano 75 odsto građana što će značiti i pobedu nad ovom pošasti koja nas je zadesila, pokazuje istraživanje koje je sprovela američka agencija Blumberg.

PROČITAJTE JOŠ

RADUJ SE, BLAGODATNA, GOSPOD JE S TOBOM: Danas su Blagovesti, posebno mu se raduju žene, a evo šta bi VALJALO da uradite

DVA PUTA NEDELJNO: Od juna letovi Niš-Tivat

DNEVNI HOROSKOP ZA 7.APRIL: Bikovi, sačuvajte prisebnost duha i samokontrolu!

Koliko se dobro Srbija snašla u globalnoj trci za vakcine, pokazuju podaci Blumberga prema kojima će Norveškoj, gde je stopa vakcinacije 14.598 doza dnevno, biti potrebno čak 16 meseci da vakciniše 75 odsto građana, Nemačkoj i Španiji, ukoliko ne ubrzaju tempo, biće potrebno godinu dana, Italiji 11 meseci... Evropskoj uniji će, generalno gledajući, biti potrebno godinu dana da vakiciše taj procenat stanovnika, a, primera radi, Severnoj Makedoniji više od 10 godina.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar