28°C

Beograd

Photo: Youtube/Printscreen

Izvor: Happy BSC

ZAVRŠENA SEDNICA KRIZNOG ŠTABA! U Srbiji uvedene nove mere, tiču se i VAKCINACIJE!

Krizni štab doneo odluku o novim merama za suzbijanje virusa.

NAJVAŽNIJE

PRE 22 GODINE POČELA JE BITKA NA KOŠARAMA: Srpski junaci živeće VEČNO!

DAN SVETE MUČENICE: Vernica slavila Boga i MUKOM čuvala veru od nehrišćana, koje je stigla KAZNA

HAPŠENJE ZBOG PROSTITUCIJE: Osumnjičeni (42) UJEO policajca u Beogradu!

Povodom novih podataka o broju novoobolelih pacijenata u Srbiji, Krizni štab danas je zasedao u osam časova u Palati Srbija i doneo nove mere koje imaju za cilj suzbijanje korona virusa u Srbiji shodno epidemiološkoj situaciji u kojoj se naša država trenutno nalazi.

Pitanja novinara

Na pitanje da se još jednom objasne nove mere, dr Tiodorović odgovara da se čeka vikend, kako bi se videle brojke, na osnovu kojih će se videti da li će i koliko će trajati i koliko će radno vreme tržnih centara biti. 

Dr Tiodorović prokomentarisao je povratak u školu i broj obolelih kod dece.

- Tako je, imamo teže slučajeve kod dece, ali kada gledamo procentualno, nije slučaj da ima mnogo zaražene dece. Mi vidimo da to ne važi za celu populaciju, to ne znači da ne treba razmišljati o deci, naravno da treba, kako o deci tako i o opterećenosti zdravstvenog sistema - rekao je dr Tiodorović.

- Svaki član Kriznog štaba mora da se ponaša u skaldu sa onim što donosimo zajedno i svako od nas mora da odgovara za ono što je izazvao i sa onim u kakvoj se kriznoj situaciji nalazi.

Branislav Tiodorović prokomentarisao je kulturna i manifestaciona okupljanja.

- Treba i moramo razmišljati i o tome, ali to je pitanje vakcinacije, pravno pitanje, pitanje etike i morala, ljudskih prava... - rekao je doktor.

Kada je reč o obaveznoj vakcinaciji zdravstvenih radnika i građana.

- Vidite, odluka Evropskog suda vezana je za zahtev roditelja iz Češke a vezana je za vakcinaciju dece. Deca trebaju biti vakcinisana, i to je osnovni zadatak, i to je praksa svuda u svetu, obaveznost vakcinacije. Mi imamo čistu sliku sa decom, ali kada je u pitanju vakcinacija protiv korone i zdravstvenih radnika, moja preporuka je da svi zdravstveni radnici moraju biti vakcinisani. Ne može se imati mogućnost da radnik koji nije primio vakcinu radi, porađa, operiše... Moramo i mi imati stav poput ovih iz Evrope, to se odnosi i na državne i na privatne radnike - objasnio je dr Tiodorović. 

Izjava dr Tiodorovića za medije

Završena sednica - donete nove mere

Na današnjem zasedanju Kriznog štaba doneta je odluka o otvaranju tržnih centara, ali i o povratku đaka u škole.

Od ponedeljka, 12. aprila, tržni centri se otvaraju i radiće do 22 časa. Ugostiteljski delovi unutar tržnog centra još neće biti otvoreni.

Kada je reč o đacima, odluka je uslovljena još jednom proverom epidemiološke situacije, tako da, ukoliko brojke budu padale, deca se vraćaju u škole po modelu od 1. septembra.

To praktično znači nastavu u učionicama, ali i kombinovanu nastavu, kao što su išli srednjoškolci.

Na današnjoj sednici razgovarano je o otvaranju i unutrašnjih delova ugostiteljskih objekata. Prema planu, oni bi trebalo da budu otvoreni 19. aprila, međutim, ta odluka nije danas doneta.

Prema saznanjima potpuno otvaranje kafića i restorana biće iznova razmatrano sledeće nedelje. 

Doktor Tiodorović naglasio je da nam sa vakcinacijom ide dobro i da smo među vodećima u Evropi, što svakako utiče na popuštanje mera i suzbijanje virusa u zemlji.

- Mi ćemo u roku od mesec ili dva dostići kolektivni imunitet i zaštitu građana. Prema toma želim da vam kažem da ima pomaka, imamo manji broj obolelih, ono što je malo depresivno jeste broj umrlih, ali se nadamo da će se i to smiriti i da ćemo imati povoljniju situaciju - rekao je dr Tiodorović.

Počela sednica Kriznog štaba

Sednici prisustvujue premijerka Srbije Ana Brnabić, ministar zdravlja Zlatibor Lončar, ministar prosvete Branko Ružić, vojvođanski sekretar za zdrastvo Zoran Gojković, članovi medicinskog dela Kriznog štaba Predrag Kon, Branislav Tiodorović, Mijomir Pelemiš i Goran Stevanović.

Na sednici su i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić i njegov zamenik Goran Vesić.

PROČITAJTE JOŠ

NOĆ U BEOGRADU: Hitna pomoć imala mnogo posla zbog kovid pacijenata

PORAZ Zvezde za kraj takmičenja u Evroligi

BAKINA KUHINJA: Savršena pita sa jogurtom! (VIDEO)

Kako je juče već najavila premijerka Srbije Ana Brnabić, na sednici Kriznog štaba biće razmatrana trenutna epidemiološka situacija u Srbiji kao i da li će biti dodatnog popuštanja mera.

Posle zasedanja, kako je rekla ona, neko će se obratiti javnosti sa najnovijim informacijama.

Brnabić je pojasnila i da skoro svakodnevno razgovara sa medicinskim delom Kriznog štaba i zna šta je njihov stav - a to je da još nije vreme za popuštanje mera, jer nam ide dobro, ali da to ne bi trebalo sada da se ugrozi.

Brojevi padaju, procenti su bolji i to je rezultat, donekle mera, ali u velikoj meri vakcinacije. Videćemo sutra šta će biti odluke.

Podsećanja radi, u Srbiji su u prethodna 24 sata na koronavirus testirano 16.055 građana od kojih je 3.625 novozaraženih.

Preminuo je 41 pacijent, a na respiratorima u bolnicama širom Srbije trenutno se nalazi 265 obolelih.

Inače, po broju vakcinisanih u jednom danu juče smo oborili sopstveni rekord.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar