3°C

Beograd

Photo: arhiva

Izvor: ALO.rs

VEĆE PENZIJE I DO 10 ODSTO! "Švajcarski model + plus" može biti nova formula od koje će zavisiti primanja najstarijih

Milan Krkobabić je rekao da je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem postignuta saglasnost da se koriguje postojeći model švajcarske formule za rast penzija u Srbiji.

U FOKUSU:

SAVET BEZBEDNOSTI DANAS O KOSOVU: Razmatra se izveštaj generalnog sekretara UN o radu Unmika

DRAMA U BEOGRADSKOM TRŽNOM CENTRU: Manijak pokušao da siluje devojčicu (10) u toaletu

OLUJA SA JADRANA KRENULA KA SRBIJI: Bura u Dalmaciji, upaljen meteoalarm u Republici Srpskoj

KARI UKRAO JOKIĆU ŠOU: Genijalni Stef ubacio Nagetsima 53 poena, Srbin blizu tripl-dabla (VIDEO)

KADA DIJETA POSTANE BOLEST! Ovo su neke od SULUDIH metoda koje su ljudi isprobavali!

Penzije koje u ovoj godini rastu po "švajcarskoj formuli" ubuduće bi mogle da rastu po "švajcarskom modelu + plus". Primanja ukupno 1,7 miliona penzionera u Srbiji praktično bi zavisila od dva faktora: modela koji je stupio na snagu u ovoj godini i koji je doneo godišnji rast od 5,4 odsto, i s druge strane, visine dodatne korekcije koja bi prema nekim računicama mogla da iznosi i do pet odsto.

Kada bi novi model mogao da stupi na snagu, u ovom momentu teško je precizirati, ali ono što je izvesno jeste to da je dodatni rast penzija, tema o kojoj resorne institucije razgovaraju i danas. Korekcija penzija "uz švajcarski model" bila je tema i prethodnih meseci, ali i tema o kojoj se više puta i zvanično pričalo.

Predsednik Partije Ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS) Milan Krkobabić rekao je pre neki dan da je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem postignuta saglasnost da se koriguje postojeći model švajcarske formule za rast penzija u Srbiji.

- Najavljena je mogućnost da se penzije ubuduće obračunavaju po "švajcarskom modelu + plus - rekao je Krkobabić.

Iz Nemanjine 11 više puta istovremeno je poručivano da penzije neće moći da se usklađuju samo po "švajcarskom modelu", već da će se uvesti i korektivni model indeksacije primanja za najstarije sugrađane.

SAZNAJTE I OVO:

OVU BILJKU TREBA DA IMA SVAKA KUĆA! Danju ČISTI vazduh, a noću PROIZVODI kiseonik! (FOTO)

SELAKOVIĆ: Laži Marinike Tepić nisu napad na mene, nego na predsednika Vučića

CRKVA DANAS SLAVI VELIKI PRAZNIK: Izgovorite ovu molitvu za spas i blagostanje

- Švajcarska formula mora biti korigovana kako bi u narednim godinama penzionerska primanja bila veća u odnosu na iznos koji bi omogućila primena švajcarske formule. A cilj je da 2025. godine prosečne penzije budu 400 evra - kažu nam u Nemanjinoj 11.

Ove godine penzije su, podsetimo, rasle po švajcarskom modelu, što znači da su primanja naših najstarijih građana usklađivana sa 50 odsto inflacije i 50 odsto rasta prosečne zarade. To je donelo i rast svih penzija za po 5,4 odsto u 2021.

Dodatna korekcija i do 5 odsto
Član Fiskalnog saveta Nikola Altiparmakov istakao je više puta da je švajcarski model dobar i da su u tom savetu takođe mišljenja da bi mogao da se "osnaži".

U Fiskalnom savetu su i dali predloge kako to najbolje da se učini.

Fiskalni savet napravio je analizu i ukazao na mogućnost da će, ako tokom dužeg perioda budemo imali veoma visok privredni rast i visok rast zarada, učešće penzija u BDP krenuti da pada i ispod ciljanih 10 procenata.

Zato su sugerisali, da se pored švajcarske formule ubaci, još jedan dodatni mehanizam što podrazumeva da ako se dese visoke stope privrednog rasta i penzije smanje na 9,5 procenata BDP dođe do automatskog vanrednog usklađivanja za pet odsto, kako bi se učešće penzija u BDP vratilo na deset procenata, što je evropska praksa i ekonomski je održivo za Srbiju.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar
Golden Rose ad