9°C

Beograd

Photo: HappyBSC

Izvor: tanjug

MIHAJOVIĆ SAOPŠTILA: Ovo je godina velikih promena za energetski sektor!

 Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović kaže da 2021. godina predstavlja prekretnicu u energetskom sektoru u kojoj se donose ne samo novi zakoni u ovoj oblasti, već se izrađuju i ključni strateški dokumenti.

U FOKUSU:

NAJNOVIJI KORONA PRESEK: Preminula 34 pacijenta, 2.384 novozaraženih

VUČIĆ U PONEDELJAK U BRISELU: Sastanak sa najvišim zvaničnicima EU

MRAČNE TAJNE VIKENDICE BELIVUKA: U tajnoj sobi nađena mašina za mlevenje mesa

BEZ ZAKAZIVANJA Fajzer i Sputnjik V vakcinom! Pogledajte spisak SVIH LOKACIJA!

NOVAK U POLUFINALU SERBIA OPENA! Ni "D" od našeg derbija, Đoković razbio Kecmanovića

Mihajlović naglašava da će ti strateški dokumenti odrediti pravac kojim ide srpska energetika u narednim decenijama.

Kaže i da je Ministarstvo rudarstva i energetike juče objavilo javni poziv za izradu strategije razvoja energetike Srbije, kojom će se utvrditi energetska politika i uslovi za održivi razvoj energetike u periodu do 2050. godine.

Cilj je da nacrt strategije koji će se pripremati zajedno sa pružaocem usluga, odnosno konsultantom, koji će biti izabran putem javnog poziva, bude završen do novembra.

- Ovo je godina velikih promena za energetski sektor, ali i prekretnica za energetsku politiku Srbije. Usvojena su četiri nova zakona iz oblasti rudarstva i energetike, na koja se dugo čekalo, koji su važni i za sigurnost snabdevanja energijom, ali i za energetsku tranziciju, zdraviju životnu sredinu i borbu protiv klimatskih promena - rekla je Mihajlović.

SAZNAJTE I OVO:

ZAŠTITA PODATKA LIČNOSTI: Stanje katastrofalno, curenje video materijala MUP-a

ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE: 43 miliona za prečišćavanje otpadnih voda

NIJE SMENJEN NEGO UNAPREĐEN: Državno veće tužilaca se oglasilo po pitanju Milovanovića!

Takođe, ministarka navodi da je Vlada Srbije usvojila i Zakon o klimatskim promenama, a prethodnih dana započet je i proces izrade integrisanog nacionalnog energetskog i klimatskog plana do 2030. godine.

- Pored nacionalnog plana za klimu i energetiku, krećemo i sa izradom nove strategije razvoja energetike do 2050. godine, sa kojom želimo da Srbija bude energetski bezbedna, ali i da živimo u zdravoj životnoj sredini - poručuje Mihajlović.

Ministarka navodi da će u izradu strategije biti uključeni najveći energetski privredni subjekti u zemlji, a da se očekuje da kroz javnu raspravu, predstavnici stručne i druge javnosti daju svoje mišljenje i sugestije, kako bismo na kraju dobili što kvalitetniji predlog strategije.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar