6°C

Beograd

Photo: Youtube/Printscreen/Plus Online

Izvor: Novosti

LJUBAVNI I MRTVAČKI MOSTOVI: Neobična i morbidna imena građevina u Pirotu

Pored mnogobrojih mostova u pirotskom kraju i njihovih zanimljivih imena, na ovom području postoje i dva mosta, čije nazive ne može zaboraviti niko, pa čak ni onaj ko ih čuje prvi put

O OVOME SE PRIČA

ZAVRŠENA DRAMA U SKADARLIJI: Policija u koferu pronašla fotografiju ubijenog Amerikanca?!

LISTA DOBITNIKA: Oni su dobili vredne nagrade u "Naslovnoj strani"!

DA LI ĆEMO MORATI DA NOSIMO MASKU NA PLAŽI? Seničić otkriva, evo kako ćemo da letujemo ove godine

Imena građevina bude potpuno različite emocije i prvo pitanje koje se nameće, jeste kako su te građevine koje premošćuju obale reka, dobila simbolična imena.

Mrtvački most, zdanje jezivog imena, preko kog se prelazi Temštica koja nastaje od Toplodolske reke i Visočice, nalazi se u srcu Stare planine, na nekih tridesetak kilometara od grada. Narodna verovanja kažu, da je u ovom kraju, u stenama Sokolovice, Trpezice, Ljiljakovog dola, Mokroj steni, i dalje ka Toplom Dolu zakopano blago oteto od turskih haračlija, da su se na ovom prostoru u kanjonu bajkovite lepote odigrale mnoge bitke u kojima su stradali i hajduci i Turci.

U Zaskovicima, Toplom Dolu, Pokroveniku, čiji se atar spušta na levu obalu Temštice, veruju još da je most dobio naziv po mrtvim dušama nerođenih beba, onih koji su oklevetani pa su na sebe digli ruku skačući u ponor sa nekog od okolnih visova. Ima i verovanja da je most dobio naziv po mrtvini na levoj obali reke, koja se uzdiže iznad spomen-česme podignute u znak sećanja na jednu bitku koja se ovde odigrala između partizana i bugarske okupacione vojske 23. marta 1944. godine.

PROČITAJTE JOŠ

"NEKA POKAŽU TE PAPIRE, AKO UOPŠTE POSTOJE"! Kanga o optužbama da je falsifikovao dokumenta

REČI LAZANSKOG ODJEKUJU RUSIJOM: Srbija to nikada neće uraditi!

OBUSTAVLJEN SAOBRAĆAJ NA PUTU BOLJEVCI-OBRENOVAC: Ovo je trenutno stanje na putevima!

BUDVA PUNA TURISTA! Tokom praznika svi pohrlili na more, boravilo više od 6.000 gostiju, krcate plaže i kafići!

Ljubavni most na reci Nišavi nalazi se između starog Tigrovog naselja i leve obale reke i najkraća je veza pomenutog naselja sa centrom grada. Za njega se sigurno zna da je podignut polovinom šezdesetih godina prošlog veka, kada i samo naselje koje je tada bilo puno mladih ljudi.

Podignuto je po ugledu na engleska radnička naselja i od tada je jedno od najlepših u gradu. Pre desetak godina je stara konstrukcija porušena, izgrađena nova kraj koje se i dalje zakazuju ljubavni sastanci, baš kao i svih ovih decenija. Mnogi katanci u ogradi mosta svedoče o zaključanim ljubavima među mladima u Pirotu.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar