10°C

Beograd

Photo: arhiva

Izvor: agencije

NAŠU ZEMLJU ČEKA USPEŠNA GODINA! AmCham objavila: Privreda Srbije se oporavlja brže nego što smo očekivali

Američka privredna komora u Srbiji (AmCham) objavila je danas da se privreda Srbije oporavlja brže nego što su članice te asocijacije očekivale i to zahvaljujući oporavku svetske privrede, kao i fiskalnim i monetarnim podsticajima države.

NE PROPUSTITE

PROVERAVAJTE STANJE RAČUNA: Sutra kreće isplata 30 evra podrške građanima!

REAGOVALO MINISTARSTVO ZDRAVLJA: Upozorenje svim građanima zbog sve učestalije pojave NADRILEKARA!

GRADONAČELNIK BEOGRADA PONOSAN: Sa 50 posto revakcinisanih građana polako se vraćamo u normalan život

SASTANAK U PREDSEDNIŠTVU: Vučić razgovarao sa Lindom Van Gelder (FOTO)

Sudeći po privrednim rezultatima za prvi kvartal ove godine, Srbiju čeka uspešnija godina, uz povoljnije projekcije rasta, navedeno je u saopštenju.

Oporavak privrede Srbije podstakli su fiskalni i monetarni stimulansi, ublažavanje epidemioloških mera, ali i oporavak svetske privrede, uz povoljnije odnose izvoznih i uvoznih cena, zaključak je okruglog stola na kome su učestvovali profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Milojko Arsić i predsednik AmCham-a Zoran Petrović.

- U 2021. godini privreda Srbije bi mogla da ostvari rast od pet do šest odsto, spoljna trgovina rast od oko 10 odsto, ali se u narednim kvartalima očekuje i rast spoljnog deficita. Istovremeno, strane direktne investicije će verovatno biti nešto niže nego prošle godine, inflacija će rasti tokom prve polovine godine, a javni dug će preći 60 odsto BDP-a - istakao je Arsić.

On je ukazao i da je fiskalna pozicija Srbije održiva, te da će ostati održiva i nakon realizacije planiranog deficita 2021. godine.

- Javni dug će verovatno preći 60 odsto BDP-a zbog čega je neophodno da se u narednoj godini fiskalni deficit smanji na dva do tri odsto BDP-a. Pozitivno je što je planiran visok rast javnih investicija u ovoj godini, ali je potrebno da se unapredi efikasnost javnih investicija u svim fazama njihove realizacije - rekao je Arsić.

Predsednik AmCham-a Zoran Petrović naveo je da je ta privredna asocijacija tokom aprila sprovela anketu među kompanijama članicama koja pokazuje optimistične prognoze za rast srpske privrede.

ZANIMAĆE VAS I OVO

POLICIJA UŠLA U KUĆU U SOPOTU I PRONAŠLA OGROMAN ŠTEK: Iza lažnog čiviluka tajna prostorija, a u njoj ARSENAL I DROGA!

VOZAČI, OPREZ: Evo šta sve snimaju NOVE saobraćajne kamere!

NAJAVLJEN SASTANAK MINISTRA ZDRAVLJA: Lončar u sredu u Palati Srbija sa direktorima kovid bolnica!

POSLE MASAKRA U ŠKOLI: Selaković uputio saučešće Lavrovu

- Optimizam članica AmCham-a za ovu godinu se ogleda u činjenici da je njih gotovo dve trećine ostvarilo ili prebacilo planove za prvi kvartal tekuće godine - izjavio je predsednik AmCham-a Zoran Petrović.

Dodao je ni da optimizam po pitanju zapošljavanja ne jenjava, jer 37 odsto planira da zaposli nove ljude, dok 57 odsto planira da ostane na nivou od prošle godine.

Dodatno, čak 65 odsto kompanija smatra da će ostvariti rast poslovanja i u odnosu na 2019, ali i 2020. godinu.

- Da bismo naša optimistična očekivanja uspešno i sproveli u delo, apsolutni preduslovi za to su unapređenje vladavine prava, efikasnost pravosuđa i smanjenje korupcije uz unapređenje transparentnosti zakonodavnog procesa, a posebno praćenje primene propisa i merenja njihovog efekta - zaključio je Petrović.

Članice AmCham su opreznije prema investiranju u odnosu na istraživanje septembra 2020. Tada je 75 odsto reklo da planira investicije, a sada samo 45 odsto.

Za olakšaavanje vakcinacije za zaposlene koji to žele je 67 odsto anketiranih kompanija, a 62 odsto smatra da bi u tome poomogla veća informisanost zaposlenih o vakcinaciji.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar