29°C

Beograd

Photo: arhiva

Izvor: Telegraf

VAKCINACIJA ŠKOLARACA U SRBIJI: Odobreno cepivo i za decu stariju od 12 godina!

Naravno, o vakcinaciji će odlučivati roditelji

VESTI DANA

MILANOVIĆ NAJAVIO: Šaljemo 150 vojnika na Kosovo!

KNEŽEVIĆ O SASTANKU MINISTARA OBRANE CG I TZV. KOSOVA: Injac samo još šotu nije zaigrala, Tači i Haradinaj nisu priznali Kosovo kao Vlada CG

PREKINUT MEČ! Novak besan, ušao u RASPRAVU

Deca u Srbiji koja su napunila 12 godina veoma brzo će početi da primaju vakcinu protiv koronavirusa, potvrđeno je nezvanično iz medicinskog dela kriznog štaba

Preporuka struke je da što više dece bude vakcinisano, pre svega, zato što su ona, kako nam je rečeno, idealan rezervoar za širenje virusa na starije, posebno ukućane s kojima žive. Takođe, valjalo bi da budu vakcinisana sva deca koja pate od nekih hroničnih bolesti i imaju oslabljen imunitet.

U početku najmlađa populacija biće vakcinisana samo "Fajzerovom" vakcinom (treba očekivati da će i druge brzo biti uključene, čim se o tome izjasne Svetska zdravstvena organizacija (SZO) i Evropska agencija za lekove (EMA).

NEMA MESTA SUMNJI

Vakcina koju su proizveli američki "Fajzer" i nemački "Bajontek" dobiće evropsko odobrenje za upotrebu kod dece od 12 godina već krajem meseca, izjavila je Emer Kuk, izvršna direktorka EMA.

Kako je navela, prvobitno je plan bio da odobrenje bude izdato u junu, ali se sada radi na ubrzavanju procedure.

U FOKUSU

SUTRA JE SVETI VASILIJE OSTROŠKI: Večeras ovo NE RADITE, a uoči svanuća devojke mogu saznati gde će se UDATI

STIŽE NAM CIKLON: Uživajte još par časova, sledi nagla PROMENA VREMENA

OVI ZNAKOVI SU ROĐENI ZA LAGODAN ŽIVOT! Sve im ide od ruke

- Obećani su nam podaci iz revizije koju je obavila Kanada u narednih nekoliko sedmica i to bi moglo ubrzati naše odobrenje - izjavila je ona, dodajući da će nakon toga svaka država EU samostalno odlučiti u kom roku će početi vakcinaciju dece starije od 12 godina.

DOBRI PODACI

U Srbiji je, inače, do sada dato 3.830.000 doza vakcina, od čega je 2.170.000 prvih, a 1.660.000 drugih doza.

- Beograd, Niš i Užice prešli su 50 odsto vakcinisanih punoletnih žitelja.

HRONIKA

UŽAS U SREMSKOJ MITROVICI: Dečak rekao doktoru da ga otac DODIRUJE

PREPOZNALA ODSEČENE DELOVE TELA: Svedočenje Goksijeve žene, JEZIVI DETALJI otmica

TEŠKA SAOBRAĆAJNA NESREĆA KOD POŽAREVCA! Poginuo vožač motocikla

Američki regulatori odobrili su pre nekoliko dana "Fajzerovu" vakcinu za 12-godišnjake i starije. Ranije je bila odobrena za korišćenje kod 16-godišnjaka i starijih u SAD i Evropi.

Epidemiolog i član kriznog štaba prof. dr Branislav Tiodorović kazao je ranije da je vakcinacija dece značajna, posebno kada idu u školu.

- Stručnjaci su u prvi mah smatrali da deca ne treba da se imunizuju kada se pojavila vakcina protiv sezonskog gripa, ali nakon mnogobrojnih ispitivanja ustanovljeno je da je vakcina u potpunosti bezbedna za njih - objasnio je Tiodorović.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar