5°C

Beograd

Photo: youtube/printscreen

Izvor: kurir

IZGRADNJA ZA BUDUĆNOST SRBIJE: Širi se Luka Bogojevo za još bolji transport srpskog žita kroz Evropu! (VIDEO)

Luka u Bogojevu biće jedna od najlepših na ovom delu Dunava kad okončamo investicije u njeno proširenje od 60 miliona evra, izjavio je danas prilikom obilaska luke "Dunav" ministar građevinarstva Tomislav Momirović.

NE PROPUSTITE

KORONA BROJKE SVE BOLJE: Ovo je današnji presek stanja

VUČIĆEVA PORUKA PROČITANA U SKUPŠTINI: Naši najstariji zaslužuju svako poštovanje

PRIJAVA TRAJE JOŠ DANAS! Ministar Mali: Prešli smo cifru od 4 miliona prijavljenih građana za pomoć države!

VULIN DIREKTNO IZ MOSKVE: Srbija i Rusija strateški partneri i iskreni prijatelji!

Luka je, kako kaže, okrenuta poljoprivrednom biznisu.

- Ali kad završimo investiciju, dodamo naftni terminal i deo za rasuti teret, ovo će biti dominantna luka na ovom delu Dunava i jedna od najvećih u našoj zemlji - rekao je Momirović.

Dodao je da je ponosan na to što će Srbija ove i sledeće godine uložiti 500 miliona evra u vodnu infrastrukturu.

- To se možda ne vidi jer ulažemo milijarde u auto-puteve, železnicu i vazdušne luke, a vodni saobraćaj prolazi neprimećeno, a možda čini najkvalitetniji deo naših investicija - rekao je Momirović.

Ministar je dodao kako će najviše koristi od proširenja luke u Bogojevu imati stanovnici okolnih opština i naglasio da će nova luka otvoriti 160 radnih mesta.

- Ovo će generisati mnogo veću trgovinu, mnogo veći pretovar, tako da će za dve godine opština Odžaci, kad budemo završili ovaj deo posla, biti opština sa potpuno drugačijom perspektivom i sa mnogo više zaposlenih, a ja sam uveren da će i prosečna plata porasti - izjavio je Momirović.

SAZNAJTE JOŠ I OVO

HIT! HRVATI ZAPALILI GUGL! Plenković opleo po Milanoviću, pa onda cela "Lijepa njihova" tražila značenje reči BOZA!

KREĆE PRIJAVA ZA ZAMENU STOLARIJE! Ko će od države dobiti novac odlučuje rang lista, a evo ko ima prednost!

GOSPODO, OTELITE SE! Milanović kritikovao rad vlade Andreja Plenkovića

PETKOVIĆ OCENIO: Srbija je trn u oku zbog uspeha, a glavna meta napada je predsednik Vučić!

Precizirao je da će u Luku "Dunav" u Bogojevu od ukupno 60 miliona evra država uložiti 40 miliona, a preostalih 20 miliona koncesionar.

Plan proširenja podrazumeva povećanje površine luke za dve trećine, izgradnju zaklonjenog pristaništa, naftnih terminala, dodatnih silosa, novih skladišta, prostora za rasuti teret, ali i železničke pruge.

Pomoćnik ministra Veljko Kovačević rekao je da će po okončanju radova kapacitet pretovara porasti na 750.000 tona godišnje, što je dvostruko više nego sada, a srednjoročno i na milion tona.

Hrvati nas ne interesuju

Momirović nije želeo da komentariše ocene da će nova luka u Bogojevu preuzeti dobar deo posla pristaništa u Vukovaru.

- Svi se bore na tržištu. Mi investiramo da bismo privukli što više posla. Ne želimo da oduzimamo nikome posao, samo želimo da naši radnici imaju što više posla, da ljudi iz Odžaka i Bača nađu perspektivu u svom kraju, da se zaposle i imaju veće plate - naglasio je Momirović.

Dodao je da će izgradnja dodatnih silosa za žitarice uticati na cenu tih proizvoda jer će doprineti očuvanju kvaliteta tih proizvoda i njihovom boljem plasmanu na stranom tržištu.

Momirović je istakao da se investicije od 500 miliona evra odnose na luke u Beogradu, Novom Sadu, Bogojevu, Sremskoj Mitrovici i Prahovu.

- Država će u njih investirati 380 miliona evra, naši koncesionari još 120 miliona. Mislim da ćemo imati nešto što nikad nismo imali u istoriji i da će sav regionalni saobraćaj i logistika biti okrenuti Srbiji i njenim vodotokovima - rekao je Momirović.

Ministar je naglasio da Srbija to ne radi da bi luke lepo izgledale, nego zato da naši proizvođači više ne koriste luke u susednim zemljama, već da Srbija postane centar trgovine.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar