29°C

Beograd

Photo: Instagram/printscreen/negujmosrbski

Izvor: ucentar.rs

NOVI HIT! POSLE PRASETA, ZOLJA! Mladoženja nišani jabuku, uz Đurđevdan (VIDEO)

Iako su mišljenja podeljena, ovaj gest svakako ne bi trebalo ponavljati, budući da je veoma opasan

U FOKUSU

BRUTALNO! IŽIVLJAVANJE U BORČI! Trojica muškaraca upali u teretanu i pretukli vlasnika (VIDEO)

VUČIĆEV "AMANDMAN" UNEO POMETNJU: Lideri regiona još nisu usaglasili novi predlog zaključaka

ŽENA SKOČILA SA NADVOŽNJAKA! Horor na auto-putu Niš-Beograd!

Snimak kojim je zabeležen nesvakidašnji način da se ispoštuje narodni svadbeni običaj "skidanje jabuke" ostavio je bez teksta mnoge koji su ga videli. Mladoženja koji je došao po svoju izabranicu očigledno je bio nestrpljiv, te je odlučio da jabuku gađa zoljom. Iako nije poznato gde je i kada nastao snimak, ono što je izvesno jeste da je postao pravi hit.

Sudeći po tome da se u pozadini čuje pesma "Đurđevdan", pretpostavka je da se ovaj neobičan događaj odvijao negde u Srbiji ili regionu.

Iako su mišljenja podeljena, ovaj gest svakako ne bi trebalo ponavljati, budući da je veoma opasan.

- Da je pogodio drvo koje drži jabuku pobio bi ljude. To je kumulativna raketa koja na vrhu ima piezo generator. Kada se aktivira pojavljuje se kumulativi mlaz i mogla je da padne među narod. I sreća je da je ispaljenja iz ovog ugla. Da je niže držao malo niže vatra bi spržila ljude iza njega - kaže stručnjak za bezbednost.

Etnolozi kažu da je suština događaja potpuno drugačija i nema nikakve veze u nadmetanju ko bolje nišani. Cilj ovog običaja zapravo je pravljenje buke, jer se verovalo da to otklanja demone. Tako se nekada prangijalo, zviždalo, glasno pevalo i galamilo, a sve je to bilo u istoj službi rasterivanja demona.

Ipak, u narodu se veruje da se postavljanjem jabuke na najvišu tačku u dvorištu, granu ili krov kuće, ukoliko nema visokog drveta, dokazuju mladoženjine sposobnosti. On mladinoj rodbini treba da pokaže da je sposoban da čuva i zaštiti svoju ženu i buduću porodicu.

Ukoliko ne uspe iz prve da "skine" jabuku, pogađa dok je ne pogodi, jer dok mu to ne pođe za rukom, ne može da pokupi mladu.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar