17°C

Beograd

Photo: arhiva

Izvor: Tanjug

MINISTARKA MIHAJLOVIĆ I SEKRETAR PORTUGALIJE: Razgovor o razvoju političkih i ekonomskih odnosa dve zemlje

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović i državni sekretar Portugalije Euriko Dijas Brilante razgovarali su danas u Beogradu o razvoju političkih i ekonomskih odnosa dve zemlje i saglasili se da postoje veliki potencijali za saradnju u oblasti energetike.

VESTI DANA

VUČIĆ U POSETI ČEŠKOJ: Sastanak sa Zemanom i Vondračekom

KORONA STANJE U SVETU: Preminulo 11.000 ljudi, 589.000 novoobolelih

DAČIĆ SAZVAO SASTANAK RADNE GRUPE: Međustranački dijalog bez posredovanja stranaca

POTPORAL EU POVODOM VEČERE U BRISELU: Cilj pokretanje i proširenje političkog angažmana EU i ZB

Mihajlović je istakla da je ova godina veoma važna za oblast energetike i da postoji mnogo potencijala za saradnju srpskih i portugalskih kompanija, posebno kada je reč o obnovljivim izvorima energije, saopšteno je iz resornog ministarstva.

-Doneli smo četiri nova zakona, koji predstavljaju bazu za stvaranje boljeg poslovnog okruženja i nove investicije, pripremamo novu strategiju razvoja energetike, kao i integrisani nacionalni plan za klimu i energetiku.

Prostora i mogućnosti za saradnju dve države i naših kompanija je mnogo, da razmenimo iskustva i znanja, s obzirom na vaše iskustvo, posebno ako govorimo o obnovljivim izvorima i zelenoj energiji- rekla je ona.

Brilante je istakao da je pre 10 godina bio u Srbiji i da danas vidi dosta promena nabolje i naglasio da je energetika tema budućnosti.

On je naglasio da su zelena energija, obnovljivi izvori energije i klimatske promene veliki izazovi i važne teme i zahvalio se na podršci koja se pruža portugalskim kompanijama.

-Cenimo vašu posvećenost u privlačenju stranih investicija. Pokrenuli smo i veliki projekat u oblasti zelenog vodonika, a želimo da ulažemo i u električne automobile. Mnogo je potencijala, da razmenimo iskustva i poglede i unapredimo ekonomsku saradnju dve države- rekao je on i dodao da se 2022. godine obeležava 140 godina diplomatskih odnosa Srbije i Portugala.

U saopštenju se navodi da je na sastanku bilo reči i o sporazumu koji će dve države potpisati u oblasti zaštite životne sredine, kao i o seminaru koji će se zajednički realizovati sa ciljem unapređenja saradnje srpskih i portugalskih kompanija.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar