26°C

Beograd

Photo: arhiva

Izvor: Happy BSC

STANOVNICI JE NAZIVAJU ''MALA KOLUMBIJA'': Druga strana ovog kvarta je sigurnost, cena kvadrata do 2.000 evra

Žitelji Karaburme zovu je "mala Kolumbija", mada ovaj kvart istovremeno nudi sigurnost, uživanje u prirodi, blizinu reke...

VESTI DANA

VUČIĆ U POSETI ČEŠKOJ: Sastanak sa Zemanom i Vondračekom

KORONA STANJE U SVETU: Preminulo 11.000 ljudi, 589.000 novoobolelih

DAČIĆ SAZVAO SASTANAK RADNE GRUPE: Međustranački dijalog bez posredovanja stranaca

POTPORAL EU POVODOM VEČERE U BRISELU: Cilj pokretanje i proširenje političkog angažmana EU i ZB

Decenijama unazad Karaburma (opština Palilula) je bila prilično zapostavljena, i prema subjektivnom osećaju nekih sugrađana - kako nam kažu - siva, nedovoljno razvijena, bez modernih zgrada i atraktivnih radnji.

Doduše, pre 10 ili 20 godina nijedan beogradski kvart nije izgledao kao danas, ali je Karaburma, čini se, doživela možda najveću tranziciju, ako izuzmemo prazna zemljišta gde su zidani potpuno novi kompleksi.

Glavni razlog je prostranstvo ovog kvarta, koje dopušta širenje u raznim smerovima, kao i blizina centru, odnosno dobra saobraćajna povezanost. Autobusom u Knez Mihajlovoj možete biti za 15 minuta kada nema gužve, što je bitan benefit imajući u vidu da je Karaburma, ipak, periferno naselje.

Takođe, bolje se kotira od susednog Mirijeva, a kvadrat je odavno premašio 1.000 evra. Oni koji znaju Karaburmu iz davnih dana, kažu da sada ne mogu da je prepoznaju, koliko toga se izgradilo. Nisu to samo stambene zgrade, već i obližnji šoping centri koji doprinose reputaciji naselja.

Tek ponegde se nalazi stan čiji je m2 oko 900 evra, kao što je sada slučaj u Ulici Vojvode Micka Krstića, gde se nekretnina od 58 kvadrata prodaje za malo više od 56.000 evra. S druge strane, kvadrat na Karaburmi ide do 1.800 evra, ali su najveće šanse da ga platite od 1.300 do 1.600 evra.

PROČITAJTE JOŠ

DNEVNI HOROSKOP ZA 18. MAJ: JARČEVI, važno je da uskladite misli i osećanja!

AMSS: Oprez zbog promenljivih uslova i radova na puta

VREMENSKA PROGNOZA ZA 18. MAJ: Promenjljivo oblačno, suvo, do 23 stepena

Ali, isto tako, u Vojvode Micka Krstića trenutno se prodaje i stan veličine 83 m2 za čak 166.000 evra, što znači da je cena po kvadratu 2.000 evra. Do skoro, bilo je nezamislivo toliko platiti stan u ovom delu naše prestonice.

Iako Karaburmu zovu "mala Kolumbija", i to sami žitelji, zbog dodira sa kriminalom, ovaj kvart nastavlja da se širi munjevito i nudi dvostruku realnost: na toj drugoj strani su mirne ulice, zelenilo, blizina Dunava, uživanje u reci, prirodi. Nekad su ulice bile prilično sumorne, puste, ali je stambeni bum - uneo "život" u ovo naselje.

Naravno, sve zavisi od lokacije, tipa nekretnine, spratnosti, gradnje: novogradnja generalno prolazi dosta bolje, posebno u kvartovima kao što je Karaburma. Starogradnja se najlakše prodaje u top delovima kao što su centar, Vračar, Lion, Novi Beograd, a posebno ako je reč o saloncima.

Da li razmišljate o stanu na Karaburmi ili, ako već živite tu, kakvi su vaši utisci?

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar