14°C

Beograd

Photo: Youtube/Printscreen/БИСЕРИ ПРАВОСЛАВЉА

Izvor: srbijadanas/happybsc

CRKVA I VERNICI SLAVE VELIKI PRAZNIK! Danas se obavezno uradite ovo

Pravoslavna crkva danas slavi svetog mučenika Teodota Ankirskog sa sedam devojaka mučenica.

Teodot je bio oženjen i bio je krčmar u Ankiri za vremena cara Dioklecijana. Iako je bio oženjen, živeo je po reči apostolovoj: "Odsada i oni koji imaju žene da budu kao da ih nemaju".

Krčmu je držao samo da bi mogao da što bolje pomaže hrišćanima, jer je njegova krčma bila sklonište za progonjene vernike. Teodot je tajno slao pomoć odbeglim hrišćanima po planinama i tajno prikupljao tela poginulih i sahranjivao ih.

PROČITAJTE JOŠ

SOLIDARNOST SA LETONIJOM: Litvanija proteruje dvoje beloruskih diplomata

OVE VRSTE BILJAKA NIKAKO NE SADITE U DVORIŠTU: Mogu izazvati bolest ukućana!

ODLIČAN START: Bokseri Zvezde pobedili Maribor u Regionalnoj ligi

U to vreme su bile izvedene na sud i mučene u Hristovo ime sedam devojaka, koje su završile potopljene u jezeru. Jedna od njih, sveta Tekusa, javila se na snu Teodotu i rekla mu da izvadi njihova tela iz jezera i sahrani ih. Teodot je tako učinio uz pomoć prijatelja. No, prijatelj ga je izdao sudiji, i ovaj ga je stavio na teške muke. Sve je Teodot istrpeo. Kada mu je mučitelj celo telo pretvorio u rane, i zube mu kamenjem razdrobio, naredio je da se mačem poseče. Kada je Teodot izveden na gubilište, mnogi hrišćani su plakali za njim, a sveti Teodot im je govorio: "Ne plačite, braćo, za mnom nego proslavite Gospoda našeg Isusa Hrista, koji mi pomože svršiti podvig i dušmana pobediti". Tada je položio svoju glavu na panj i pogubljen 303. godine.

U slavu mučenika Teodota i sedam mučenih devojka, u našem narodu se na današnji dan praktikuju određeni rituali. Danas se valja tri puta okupati hladnom vodom, kako bi se oterala smrt i nesreća, a ovo je molitva koja se izgovara:

- Bio si naslednik Apostola prestolom i zajedničar duhom, bogonadahnuto delo si našao u viđenju duhovnog uzrastanja: Zbog toga si uzdizao reč istine i radi vere si do krvi postradao, sveštenomučeniče Teodote: Moli Hrista Boga da spase duše naše.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar