19°C

Beograd

Photo: Youtube/Printscreen, Top Portal

Izvor: Novosti

OTELI MU ZEMLJU, PA NAPRAVILI DŽAMIJU: Slobodan ne odustaje od pravde, tvrdi da je u pitanju kriminal!

Slobodan Lozo iz Vrapčića kod Mostara skoro petnaest godina tvrdi da su džamija i tridesetak kuća izgrađeni na njegovoj zemlji, zbog čega je pokrenuo tužbe i vodio sudske sporove sve do Ustavnog suda BiH, ali je svaku izgubio.

U FOKUSU

ZVANIČNO! "FAJZER" ODOBREN ZA DECU OD 12 DO 15 GODINA: Ovo je odluka o imunizaciji najmlađih

OVO MORA DA STANE! Marko Đurić oštro reagovao na gnusne natpise koji su osvanuli na crkvi u Prištini!

UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE! Ekstreman GRAD pogodio Srbiju, ispaljeno 90 raketa, najgore je prošlo OVO mesto! (FOTO)

POVODOM DANA RUSIJE: Vučić i patrijarh Porfirije na prijemu kod Harčenka u ambasadi (FOTO)

SJAJNA VEST ZA SRBE: Nemačka skinula Srbiju sa liste rizičnih zemalja!

Lozo navodi da je urađen ogromni kriminal, da su zemljišne knjige izmenjene tako da je imovina njegovog oca Anđelka Loze svedena sa 50.000 metara kvadratnih na svega 300 metara kvadratnih u novim, kako kaže, krivotvorenim dokumentima od mostarske gruntovnice do suda.

- Moj otac Anđelko je 1965. godine od Opštine Mostar kupio oko 50 duluma zemlje i uredno platio 240.000 tadašnjih dinara. Sve je originalno uknjiženo i ja imam tri originalna zemljišno-knjižna izvatka. Posle 2000. godine u mostarskom gruntu sve menjaju i falsifikuju. Dodeljuju zemljište za izgradnju kuća i džamije. “Vozaju” me sa suda na sud. Izgubio sam na Opštinskom, Kantonalnom, Vrhovnom i na kraju Ustavnom sudu BiH. Nemam uslova da se obratim Strazburu, istakao je Lozo.

On je u razgovoru za Srnu naveo više nema ni kuće, te da je na tom mjestu napravljena nova bošnjačka kuća.

- Za ovih 13 ili 14 godina izgubio sam više od 60.000 maraka. Preko 500 puta sam došao taksijem iz Bileće u Mostar. Vozali su me po gruntovnici. Sve su izbrisali kao da ne postoji, prebacivali na nove uloške. Zemlja nastaje 2000. godine. Znači dosijea nema. Ovde je reč o 50.000 kvadrata, a cena metra kvadratnog je oko 50 maraka. Zato je ovolika ujdurma na mene, priča Lozo.

On je naglasio da njemu džamija ne smeta, nikada mi nije ni smetala, neka ih prave, upitavši što na njegovoj zemlji.

Ustavni sud BiH, kao krajnja sudska instanca u BiH u presudi iz 2016. godine odbio je apelaciju Anđelka Loze kao neutemeljenu. U presudi se navodi da apelantu ranijim presudama nije povređeno pravo na pravično suđenje, niti je povređen princip jednakosti. Ustavni sud zaključuje da nema povrede prava na imovinu.

- Iz obrazloženja presude Opštinskog suda u Mostaru proizilazi da je apelant tužbeni zahtev temeljio na tvrdnji da je 1965. od tuženog Grada Mostara kupio najamnu zgradu na parceli k.č broj 346/6 k.o Vrapčići površine 46.773 metra kvadratna, da je tuženi parcelisao i dodelio trećim osobama radi izgradnje objekata, da je radnjama službenih osoba u Zemljišnoknjižnom ođelu došlo do promene i krivotvorenja sudskih dokumenata i do falsifikovanja prijavnih listova, navodi se u presudi.

PROČITAJTE JOŠ

AKCIJA GNEV: Otkrivena improvizovana laboratorija za uzgoj marihuane u Leskovcu!

VOZOM DIREKTNO OD BEOGRADA DO ZLATIBORA: Nova linija Srbija voza kreće od 13. juna!

DAN ŽALOSTI U KNINU: Sahranjen dečak koji se ugušio u kolima, i vojska se oprostila od mališana

U presudi istog suda utvrđeno je da su apelant i tuženi zaključili ugovor o kupoprodaji k.č, 346/6 1965. godine površine 300 metara kvadratnih. Sud navodi da je utvrđeno da predmetna k.č. i danas ima istu površinu, te da je navedena k.č od 1965. imala istu površinu.

- Apelant nije ponudio dokaze na koje se poziva, tj. Ugovor o prodaju predmetne nekretnine površine 46.773 metra kvadratna niti drugi relevantni dokaz da je k.č. 346/6 ikada imala površinu od 46.773 kvadrata. Na osnovu izveštaja veštaka geodete o kretanju poseda zaključeno je da je apelant upisan kao posednik na k.č. 346/6 koja po novom premjeru odgovara k.č. 160/1 k.o. Vrapčići iz 1969. godine i da i danas ima površinu od 300 kvadrata, navodi se u presudi.

Sud je ocenio i da apelant nije dokazao da su na bilo koji način falsifikovane zemljišne knjige i prijavni listovi, te se navodi da je veštacima, kao i sudu omogućen uvid u originalne zemljišne knjige i originalne ugovore.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar