15°C

Beograd

Photo: pixabay

Izvor: kurir

PSIHOLOG ODGOVARA: Šta da rade đaci PRED PRIJEMNI kako bi imali bolje rezultate?!

Osmaci su izašli iz školskih klupa 8. juna i sada se nalaze na jednoj od najvažnijih prekretnica u životu jer ih očekuje polaganje male mature i upis u srednje škole. Završni ispiti su 23, 24. i 25. juna. Đaci su pod pritiskom, trema već mnoge obuzima, nemalo ih je još u dilemi koju školu odabrati... A na sve to ima i onih kojima roditelji svojim željama i zahtevima dodatno zagorčavaju život.

Branka Tišma, školski psiholog, kaže za medije da učenici dva dana pred ispit ne bi trebalo da uče novo gradivo, već da naučeno obnavljaju.

- Važno je dobro se naspavati i odmoran izaći na ispit. Ujutru pre ispita treba doručkovati, ali to treba da bude lagan obrok. Ne treba uzimati jaku hranu i ne treba popiti mleko, jer može izazvati mučninu. Dete nikako ne sme krenuti praznog stomaka. Trebalo bi pojesti i crnu čokoladu. Sa sobom na ispit poneti flašicu vode i čokoladicu - istakla je Tišma i dodala da učenik na klupi, pored đačke knjižice i identifikacione nalepnice, mora da ima dve hemijske olovke, gumicu i običnu olovku, a konačan odgovor se priznaje samo ako je napisan hemijskom.

NE PROPUSTITE

OVO SU PITANJA NA KOJE JE STOLIĆ PAO NA POLIGRAFU: Da li je cinkario?!

MASOVNA TUČA U CENTRU BEOGRADA: Policajac ranjen nožem - došao na intervenciju - završio u Urgentnom!

DANAS NOVA SEDNICA KRIZNOG ŠTABA: Razmatra se dodatno popuštanje mera

VULIN: ZNAMO KO JE PRISLUŠKIVAO VUČIĆA!

SVAKA ČAST, MAJSTORE! Novak osvojio 19. grend slem!

Ona naglašava da đaci treba dobro da pročitaju zahteve zadataka sa razumevanjem, jer se dešava da za jedan tekst dobijaju i po nekoliko pitanja.

- Prvo treba popuniti one zadatke koje sigurno znaju, odgovarati punom rečenicom. Zadaci iz matematike imaju dovoljno prostora da se odradi postupak, treba obratiti pažnju da se ne zaborave merne jedinice, ukoliko bude takvih zadataka. Za kombinovani test treba razmišljati i pažljivo čitati jer često bude povezivanja stvari - navodi Tišma, kao i da treba biti koncentrisan i svu energiju usmeriti na pitanja, a ne da se nadaju da će prepisati i tako svu pažnju usmeriti na kontrolore koji dežuraju, a i ne pročitaju zadatke koje možda i znaju.

Takođe, roditeljima se savetuje da detetu ne povećavaju tenziju.

- Oni često to rade jer su svesniji značaja ispita. Treba pustiti dete da nađe adekvatan način za učenje. Ne treba da se vode samo svojim željama već treba zajedno sa detetom da pročitaju konkurse i programe i da na osnovu potencijala i interesovanja deteta odaberu pravu školu.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar