18°C

Beograd

Photo: Youtube/Printscreen/Центар за друштвену стабилност

Izvor: kurir

OVAKO JE VAKCINA OSLOBODILA SRBIJU! Živojin Mišić se prvi vakcinisao, a zatim i ostali vojnici

Priča o tome kako je vakcina oslobodila Srbiju!

Vojvoda Živojin Mišić prvi je zavrnuo rukav na Solunskom frontu te 1917. i vakcinisao se tada novom, petovalentnom vakcinom bez trunke razmišljanja. Potom je to učinilo i 110.000 srpskih vojnika i umiranje od tifusa i kolere je konačno prestalo. Vojska je zahvaljujući tom cepivu ostala živa i zdrava, pa je 1918. probila Solunski front i oslobodila Srbiju.

SAZNAJTE I OVO

POMOĆ DRŽAVE NEZAPOSLENIMA: Danas počinje isplata 60 evra

AMMS: Oprezna vožnja zbog mogućih padavina

VUČIĆ ODAJE POČAS STRADALIMA: Predsednik sutra polaže venac na Spomenik junacima sa Košara

KORONA PRESEK: Najnoviji podaci o epidemiološkoj situaciji u Srbiji!

DUŽNOST MI JE DA ZAŠTITIM SVAKOGA KO DRUGAČIJE MISLI: Vučić o pretnjama upućenim Tadiću

Ključ uspeha je u mudroj glavi velikog vojvode, koji je znao da primaju novo cepivo odbijajući već poznato francusko, ali i da je to jedini način da se pokuša zaustaviti ponovni pomor Srba od zaraznih boleština. Srpske vojske ionako jedva da je bilo posle sloma u Prvom svetskom ratu i Albanske golgote.

Ali ključ je i u izvanrednom lekaru i iznad svega velikom čoveku - Ludviku Hiršfeldu, Poljaku koji je kao dobrovoljac 1915. došao u Srbiju da pomogne u borbi protiv epidemije ubitačnog pegavog tifusa. Pridružuje mu se i supruga Hana, takođe doktor. Ostaju uz Srbe i u najvećem zlu i stižu u Solun. Tu je Hiršfeld 1916. iz krvi jednog bugarskog zarobljenika izolovao do tada nepoznati soj paratifusa - paratifus C (danas poznat kao Salmonella hirszfeldi).

Na Solunskom frontu, koji je tada mirovao, počinju da ubijaju zarazne bolesti. Srpski vojnici ne ginu od kuršuma, već od tifusa, dizenterije, malarije. Kreće pelcovanje francuskom vakcinom protiv tifusa, ali i ona ubija.

- Nekoliko starijih ljudi je umrlo. Vojska se pobunila i komande su obavestile generalštab da neće da dozvole vakcinaciju. Osim toga, vakcina nije sadržavala paratifus C, koji Francuzi još nisu poznavali - napisao je Hiršfeld u knjizi "Istorija jednog života".

Tada Hiršfeld, uz odobrenje vojvode Mišića, u skromnoj laboratoriji razvija petovalentnu vakcinu koja je imunizovala protiv pet "ubica" - trbušnog tifusa, kolere i paratifusa A, B i C.

Vojvoda Mišić prvi je prima i tako zapravo testira novo cepivo. I daje primer svima. Za njim isto čine najviši vojni zvaničnici, pa tek onda obična vojska.

- Hiršfeld je vrhunski doktor, u Srbiju je došao na poziv Arčibalda Rajsa. Nije hteo da nas napusti ni kada je bio slom srpske vojske i države i kada smo se povlačili preko Albanije. Na Solunskom frontu video je da su ogromni gubici srpske vojske od zaraznih bolesti. U podrum jedne zgrade, sa ženom Hanom, napravio je 110.000 doza vakcina za mesec dana - objašnjava dr Milanko Šekler, virusolog i imunolog Veterinarskog specijalističkog instituta Kraljevo.

Ističe da je vojvoda Mišić rekao Hiršfeldu: "Prvo mene vakciniši."

- Potom je vakcinisao celu vojsku. I šta bi danas pametnjakovići koji se obrazuju i informišu na Guglu rekli - nije bilo kliničkog ispitivanja, nije bilo laboratorijskog ispitivanja na životinjama, ne može da se primi vakcina - kaže Šekler.

Tako je spaseno hiljade i hiljade ratnika, koji su 1918. krenuli u nezadrživi pohod i povratak u otadžbinu. Srbija je oslobođena!

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar