20°C

Beograd

Photo: Youtube/Printscreen /TWIN Global-The World Innovation Network

Izvor: Novosti

MAGAZIN FORBS HVALI SRBIJU! Impresivan "digitalni napredak" za četiri godine (VIDEO)

Magazin Forbs objavio je intervju sa premijerkom Anom Brnabić koja je govorila o uspesima Srbije i digitalnoj transformaciji naše zemlje.

Sa premijerkom je razgovarao Rob Volkot, profesor inovacije i preduzetništva na dve najprestižnije škole za biznis u svetu - Booth School of Business na Univerzitetu u Čikagu i Kellogg School of Management na Nortvestern institutu. Volkot je preduzetnik i investitor u više od 20 kompanija, kao i osnivač i predsednik globalne mreže za inovacije TWIN.

VAŽNO

PREDSEDNIK SE DANAS OBRAĆA JAVNOSTI: Građani će saznati sve detalje sastanka sa Kurtijem

VREMENSKA PROGNOZA: Danas u Srbiji i do 30 stepeni!

STIŽE NOVAC OD DRŽAVE! Danas počinje isplata vakcinisanim penzionerima

Na početku članka su navedene teškoće kroz koje je Srbija prolazila tokom raspada Jugoslavije:

- Nedavno sam se zainteresovao za slučaj Srbije. - piše Volkot na početku teksta o našoj zemlji. - Kroz raspad Jugoslavije 1990-ih, zemlja je doživela regionalni rat, pitanja ljudskih prava, međunarodne sankcije, ekonomsko loše upravljanje i značajnu štetu na infrastrukturi. Polako izašavši iz ovih izazova, BDP zemlje u 2015. godini bio je 27,5% ispod nivoa iz 1989. godine.

Međutim, od 2017. vlada Srbije i predsednik Aleksandar Vučić usredsredili su se na ekonomski rast, privlačenje stranih investicija i jače inostrane odnose, težeći da se na kraju pridruži EU.

Autor navodi da je do sada, dakle u poslednje četiri godine, napredak bio impresivan.

PROČITAJTE JOŠ

DNEVNI HOROSKOP ZA 16.JUN: Blizanci, prijaće vam više sati zdravog sna, opustite se!

ODALOVIĆ OCENIO: Kurti pokazao da ne želi nastavak dijaloga

NAKON TITULE MVP-a: Nikola Jokić u idealnoj petorci NBA lige!

NOVE MERE NA SNAZI! Ugostiteljski objekti rade neograničeno

- Svetska banka izveštava da zemlja "nastavlja da sprovodi programe koji se bave strukturnim slabostima, povećavaju efikasnost javnog sektora i eliminišu uska grla u rastu privatnog sektora".

- Iako je pred zemljom dug put - izazov koji prihvataju Vučić i Brnabić - zamah je na njihovoj strani. - navodi Volkot.

- Globalna studija o "digitalnom napretku" koju su sproveli istraživači sa škole "Flečer" analizirala je 90 svetskih ekonomija kroz 160 pokazatelja.

Rezultati studije su objavljeni u Harvard Business Review, a Srbija je rangirana kao "Break Out" ekonomija, koju karakteriše „ograničena postojeća digitalna infrastruktura, ali koja se brzo digitalizuje“. Srbija se brzo kreće. - navodi se na kraju teksta u magazinu Forbs.

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar