26°C

Beograd

Photo: privatna arhiva

Izvor: Novosti

EPARHIJA RAŠKO-PRIZRENSKA: Zabrinuti smo zbog sve češćih zabrana dolazaka raseljenih vernika da posećuju svetinje i groblja

Eparhija raško-prizrenska saopštila je danas da je ozbiljno zabrinuta zbog sve češćih slučajeva u kojima se vernicima, raseljenima na prostoru centralne Srbije, zabranjuje da posećuju svetinje i groblja, kao i da učestvuju u crkvenim proslavama na Kosovu i Metohiji.

VAŽNO

DAČIĆ PORUČIO KOLEGI IZ CRNE GORE BEČIĆU: Ne mešam se ja, meša se Podgorica!

HOROR U NIŠU! Zmija ujela dečaka (14), hitno prevezen u bolnicu

MILORAD DODIK: Ako BiH može da uđe u NATO, neka uđe sutra pa da vidimo kako će bez nas!

EKSPLOZIJA VIRUSA NA JESEN? Pojavio se nevidiljivi faktor, čuveni epidemiolog izneo zabrinjavajuće podatke!

NAĐENO TELO "BELGIJSKOG RAMBA": Telo odbeglog vojnika za kojim je policija tragala mesec dana pronađeno u parku!

Eparhija je na svom nalogu na Tviteru ocenila da "najnoviji u nizu incidenata", kada su vernici poreklom iz sela Mušutišta najpre pušteni da pređu administrativni prelaz Jarinje, a potom prinuđeni da napuste Kosovo i Metohiju, pokazuje povećani stepen kršenja elementarnih verskih prava, slobode veroispovesti i slobode kretanja na temelju etničke i verske pripadnosti.

Kako je dodala, u ovom slučaju reč je o direktnom kršenju Zakona o verskim slobodama koji svojim članom 7A daje garancije da neće postojati proizvoljna zabrana za ulazak na KIM posetiocima crkava i manastira SPC.

- Od prošle nedelje, kada je jedna grupa vernika sprečena da uđe na KiM, ova situacija se ponovila juče ujutro, kada su vernici poreklom iz sela Mušutišta, najpre pušteni da pređu administrativni prelaz Jarinje, da bi potom od strane kosovske policije bili prinuđeni da napuste KiM - navela je Eparhija na Tviteru.

PROČITAJTE JOŠ

PRVI PUT VLADA PADA U PARLAMENTU! Levica rešila da uskrati poverenje!

ZAPLJUSNUO GA BENZINOM I ZAPALIO ŠIBICU ZBOG ŽENE? Otkriveno kako je došlo do HORORA u selu kod Šapca!

KORONA PRESEK U SVETU: Ovo su poslednje globalne cifre pandemije!

Eparhija je naglasila da je ova grupa vernika trebalo da poseti nekoliko svetinja SPC na KiM i da danas, na Trojičin dan, učestvuje liturgiji, koja je bila zakazana na ruševinama manastira Sv. Trojice kod Mušutišta, opština Suva Reka, koji je porušen nakon završetka rata 1999. godine.

Autobus sa 50 vernika iz centralne Srbije koji su krenuli na Zadušnice i posete hramove srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji, vraćen je u subotu ujutru iz Kosovske Mitrovice za Beograd, saopštio je ranije direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar