4°C

Beograd

Photo: pixabay

Izvor: informer

ĐACI, DA LI STE SPREMNI? U naredna tri dana osmaci polažu malu maturu - SUTRA TEST IZ SRPSKOG JEZIKA

Golden Rose ad

U naredna tri dana osmaci polažu malu maturu, koja sutra počinje testom iz srpskog jezika i književnosti, to jest maternjeg jezika, a u Ministarstvu prosvete za Tanjug kažu da učenici ne treba da brinu i da je ove godine 11 odsto više mesta u školama u odnosu na broj đaka u ovoj generaciji

Oko 68.280 budućih srednjoškolaca planira da izađe na ovogodišnji završni ispit, a zbog epidemiološke situacije, u učionici je dozvoljeno prisustvo do 12 učenika, uz dva dežurna nastavnika.

Za one škole u čijim odeljenjima je do 50 učenika 8. razreda, biće omogućeno polaganje u velikim prostorijama, poput fiskulturnih sala, rekao je danas za Tanjug pomoćnik ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje Milan Pašić.

Nakon testa iz maternjeg jezika, u četvrtak sledi test iz matematike i u petak kombinovani.

VAŽNO

(UŽIVO) VUČIĆ PODNOSI IZVEŠTAJ SKUPŠTINI O KiM: Srbija NIKAD NEĆE PRIZNATI nezavisnost lažne države Kosovo (VIDEO, FOTO)

LONČAR SAOPŠTIO NAJNOVIJE BROJKE: Do sada kompletno imunizovano 47,8 odsto građana

HEROJI SA KOŠARA BIĆE NA VOJNOJ VEŽBI PORED VUČIĆA

UHAPŠENA POMOĆNICA MINISTRA PROSVETE!

TELO NASTRADALOG IZVUČENO IZ SEPTIČKE JAME: Njegov komšija još uvek u kritičnom stanju!

Svaki test sadrži 20 pitanja podeljena na tri nivoa - osnovni srednji i napredni, a pitanja će biti otvorenog i zatvorenog tipa.

Otvorena pitanja su kada učenici dopisuju odgovore, a zatvorena kad već imaju ponuđen odgovor.

Ministar prosvete Branko Ružić ranije je najavio da će ovogodišnja mala matura imati više pitanja zatvorenog tipa.

Pašić podseća da su zbirke testova izašle u januaru, te da su učenici imali dovoljno vremena za pripremu i izražava uverenje da će svi oni imati priliku da pokažu stečena znanja.

- Kada smo analizirali probnu malu maturu u aprilu, uvideli smo da nisu uočena odstupanja u odnosu na prethodne godine. Ne treba stvarati neku dodatnu tenziju, a za učenike koji imaju zdravstvene probleme, postoje zdravstvene komisije - rekao je Pašić.

PROČITAJTE JOŠ

LJUBAVNI KRAH: Severina odbila da spava u kući Kojića?!

KORONA JE RAZLOG: Tražiće da se finale EP prebaci sa Vemblija u Rim!

PRESTAO JE DA VAM SE JAVLJA? Tri stvari koje NIKAKO ne bi trebalo da uradite

Kaže i da je benefit u odnosu na prošlu godinu taj što nastavnici ne znaju kojim učenicima pregledaju, kao i da se svaki zadatak na testu pregleda dva puta.

- Ukoliko nastanu dva različita odgovora, tu je supervizor koji će doneti odluku koji je odgovor tačan - precizirao je Pašić.

U nedelju, 27. juna, učenici će moći da vide preliminarne rezultate na sajtu Moja srednja škola i istog dana moći će da izvrše elektronsku žalbu, prigovor prvostepenoj komisiji na određeni zadatak.

Nakon toga u utorak, 29. juna, zaseda drugostepena komisija, a u petak će biti objavljeni konačni rezultati.

U subotu i nedelju kreće popunjavanje liste želja.

Pašić kaže da je najveće interesovanje za medicinske, elektrotehničke škole i gimnazije, a ove godine oformljen je novi profil - tehničar operativne forenzike u školama u Kruševcu i Subotici.

- Tu su i dualni profili kojih ima 52, među kojima pet novih, tako da učenici imaju veliku mogućnost izbora prilikom upisa liste želja - naglasio je Pašić.

Mala matura sadrži ukupno 40 bodova, po 13 je raspoređeno na maternji jezik i matematiku, a 14 na kombinovani test.

Ministarstvo prosvete poslalo je dopis svim školama da se u narednim danima, zbog visokih temperatura, obezbede dovoljne količine vode.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar
Golden Rose ad