5°C

Beograd

Photo: pixabay

Izvor: espreso

OVA BILJKA VAM MOŽE DONETI MILIONE: Plemenita je i isplativa!

Golden Rose ad

Od borovnica se u Evropi  odlično zarađuje ali za veći izvoz srpski proizvođači moraju da reše neke ozbiljne probleme.

Evropsko tržište borovnice je eksplodiralo u poslednjih nekoliko godina i beleži više nego stopostotni rast. I proizvodnja tog “plavog zlata“ u Srbiji ima veliku ekspanziju, ali još uvek ne uzimamo onoliko veliki deo evropskog i svetskog kolača koliko bi, s našim bogom danim podnebljem, mogli.

Ogromna zarada, za ozbiljan rad

U Srbiji je u samo pet godina sa nekoliko stotina hektara pod borovnicom, uzgoj ove plemenite biljke porastao na više od 2.000 hektara.

– To ne bi trebalo da čudi jer ona donosi odličnu zaradu, i cena joj se ove godine kreće od 6,5 evra za kilogram da bi završila na nekih tri evra na kraju berbe. Nažalost, kvalitet ne prati cenu – kaže za 24sedam Aleksandar Rašković iz udruženja “Srpska borovnica“, koji na svom gazdinstvu u Radovanju kod Velike Plane ima četiri hektara pod ovim voćem.

Sa ovom cenom proizvođač kome je borovnica u punom rodu, a to je sedma ili osma godina od sadnje, može da ostvari prihod od 100.000 tona po hektaru. A ozbiljni proizvođači se i u Srbiji približavaju plantažama od po pet hektara.

VAŽNO:

ĐUKANOVIĆ OŠTRO REAGOVAO NA ZAKON U SREBRENICI: Ovo što je Valentin Incko uradio u BiH je totalno kukavički! (VIDEO)

SASLUŠANA ČETVORICA ZA SILOVANJE DEVOJKE: Požalila se majici da je napastvovana na rođendanu - okrivljeni se branili ćutanjem!

REAKCIJA MUZEJA ŽRTAVA GENOCIDA NA ODLUKU INCKA: To je suprotno istorijskim činjenicama!

ANA BRNABIĆ O NESREĆI NA KARABURMI: Šta god kažete biće suvišno - to što je ovaj čovek uradio je UŽASNO!

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Golden Rose ad