12°C

Beograd

Photo: Youtube/Printscreen/Jutarnji program TV Happy

Izvor: Happy BSC

DR KARLIČIĆ EKSKLUZIVNO U "DOBRO JUTRO SRBIJO": BRIGA O MENTALNOM ZDRAVLJU JE BRIGA O MENTALNOJ HIGIJENI

Dr Ivana Stašević Karličić, direktorka bolnice Laza Lazarević bila je gost jutarnje emisije "Dobro jutro Srbijo", ona je sa voditeljkom Katarinom Koršom razgovarala o mentalnom zdravlju tokom i nakon kovida.

VAŽNO:

DARKO MLADIĆ U "DOBRO JUTRO SRBIJO": Inckov zakon je POLITIČKA PSIHOLOŠKA OPERACIJA - istinu moramo da branimo najoštrijim sredstvima!

HAOS NA PRIŠTINSKOM AERODROMU: Kvar na avionu izazvao opštu paniku među putnicima

VREMENSKA PROGNOZA ZA SREDU: Veoma toplo - OPREZ!

- Već možemo da pravimo evaulaciju zato što  imamo studije SZO koja je  na samom početku  upozorila na opasnost po mentalno zdravlje i zbog velikog stresa očekivao se porast obolelih od depresije. Ko god ne mobiliše zdrave snage svoje ličnosti  mozda može  i oboleti a ne imati samo izolaovane simptome zbog cele situacije u kojoj se nalazimo globalno i mi nismo nikakav izuzetak. Videli smo u praksi kako smo se adaptirali, najbolji evolutivni element  prirode koji nas održava kao vrstu jeste adaptacija zato smo i preživeli kroz evoluciju. Lancet je u aprilu i maju izdao 2 velike studije jedna je o suicidu čija stopa nije porasla iako je 21 zemlja učestvovala u studiji, duga studija je govorila o tome da se broj anksioznih i depresivnih poremećaja uvećao samo u zemljama sa lokdaunom, rekla je dr Karličić.

- Virus je dokazano neurotropan i pokazao je posledice za centralni nervni sistem, ko god je bio predisponiran suočio se sa teškim oblikom mentalnih  poremećaja, tokom i nakon kovida, delirijum i halucinacije koji imaju težu kliničku sliku a pacijenti imaju prediktore – glasnike loše prognoze. Nakon kovida uočli smo i sindrome slične depresiji, opšta usporenost, kognitivne smetnje, smetnje u pamćenju, rasudjivanju , emocionalni poremećaji, vrsta apatije, indiferentnosti i sično, ali sve to vremenom prolazi. Ko se nije lecio u skladu sa zvaničnim protokolima ima više posledica po mentalno zdravlje, kazala je ona za Happy tv.

- Mi će mo i dalje pratiti celu situaciju i nekoliko godina nakon kovida. Linija za psihosocijalnu podršku već radi i integrisana je sa još 2 linije i do danas je imala preko 13 000 poziva, jedna je za prevenciju suicida, a druga za adolescente i njihove porodice. Besplatni servis 0800 309 309 na kome ima 9 opcija za različite psihološke podrške. Jako nam je važno u preventivnom radu šta se dešava u porodici jer tu se izgradjuje ličnost koja može adekvatno da brine o svom zdravlju. Pitanja mentalnog zdravlja su pitanja mentalne higijene, nijedno pitanje nije neprimereno. Ljudi nas pitaju o naizgled svakodnevnim stvarima kao što su dinamika porodičnog sistema i interpersonalni odnosi, problemi u vršnjackoj grupi, zloupotreba psihoaktivnih supstanci, mladi pitaju o emotivnim problemima.  Hoćemo da naučimo ljude da pomoć traže od profesionalaca da razumeju da nijedno pitanje nije sramota postaviti,  a mi smo tu da pružimo pomoć, rekla je dr Karličić.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar