-2°C

Beograd

Photo: HAPPYBSC

Izvor: Happy BSC

RAZOTKRIVANJE JEZIVIH ZLOČINA NA KOSOVU U "DOBRO JUTRO SRBIJO": Kasapili su civile i VADILI ORGANE kojima su trgovali - SRBIJA NEĆE ĆUTATI O ZLOČINIMA!

U jutarnjem programu "Dobro jutro Srbijo" gosti su bili general dr Bratislav Dikić, Nekadašnji general srpske Žandarmerije, i tužilac Stanislav Dukić. Razgovarali su na temu Kosova I zločinima počinjenim nad srpskim narodom. 

-Ja sam od 2010 do kraja 2015 bio viši tužilac u Novom Pazaru, u to vreme bio je aktuelan rat u Siriji. Sa teritorije naše države bilo je momaka koji su odlazili tamo, što dobrovoljno, što u nekoj vrsti zablude na to ratište. Jednom smo saznali da se radi o mobilisanju mladih, čak maloletnika za rat u Siriji. Taj predmet sam preko MUP-a upoznao sa tim, to je služba za borbu protiv terorizma, kasnije je procesuirano, i kako sam upućen, svi su kažnjeni. Tu je bilo čak i prosvetnih radnika, rekao je tužilac Dukić. 

VAŽNO:

MINISTAR SELAKOVIĆ U POSETI AFRICI: Ministar spoljnih poslova uručuje VAKCINE!

Državljanin Srbije EVAKUISAN iz Avganistana: Tamo je STRAVA I UŽAS!

SITUACIJA U SRBIJI NIJE STABILNA! DOKTORKA JOVANOVIĆ UPOZORAVA: Kako da prepoznate nove simptome DELTA SOJA

Na koji način je organizovan biznis sa ljudskim organima?

-O konkretnom predmetu ne bih mogao ništa da kažem, oni su sa oznakom tajnosti. Kod takvih predmeta pojavljuje se problem nedostatka svedoka, vreme, svedoci bez namera da lažu, prave svoju sliku, pa se onda desi da različiti svedoci različito vide događaj. Zato je teško voditi takav slučaj, a verujem da je tužilac dao najviše od sebe, rekao je Dukić.

-Da se vratimo u vreme 1999. na Kosovu. Bilo je mnogo ratnih zločina od strane OVK. Nakon toga mnogi od njih su se hvalili i veličale te gnusne zločine. Mi smo došli iz obaveštajne službe do podataka da je bilo zločina trgovine organa. Civile su odvodili u Albaniju i tamo su radili operativne zahvate, uzimali im organe. 2010.godine došli smo do svedoka, koji nam je do detalja opisao kako su to radili. Otvorio priču o Žutoj kući. Naveo je mnogo podataka, imena, mnogo detalja. On je bio potencijalni svedok protiv Ramuša Haradinaja. Oni su to radili uz pomoć lekara. Osoba mora da bude živa da bi se organ iskoristio, rekao je general Dikić.

-Imali smo situacije kada je naše Tužilaštvo za ratne zločine tražilo Haradinaja, a organi stranih država ga nisu izručili. Postoji jedan ozbiljan problem, identitet svedoka mora da bude zaštićen. Ne verujem da kosovska nazovi država podržava ovo, ali žele da se zaboravi ovo što su radili, rekao je tužilac.

-Politika tzv. Kosovo je ta da negiraju sve svoje zločine. Teško je dokazati takvo delo. Imate malo materijalnih dokaza za osuđivanje. Treba volje da se nešto rasvetli, drugo, ti zločini su rađeni na teritoriji druge države, pa treba i politička volja međunarodne pomoći, rekao je Dukić.

-Njihova politička volja je da promene istoriju. Menjaju istoriju, to je Džordž Orvel opisao u svojoj knjizi kako se menja istorija, ali suština je ista. Da se nekima da preveliki značaj, pa žele da naprave da im je država stvorena nakon velikog oslobođenja, rekao je tužilac.

-To su teški zločini i naravno da zaslužuju kaznu. Ali se pokazuju da to i nije baš tako. Ja se plašim da će to na kraju da se svede na naše epske pesme, a oni će imati svoju istinu koju će da plasiraju. Nadam se da će neko jednog dana to da procesuira i dokaže. Na kraju to ostaje zapisano, i teško da će neko to da izbriše iz sećanja, nastavio je.

PROČITAJTE JOŠ:

Danas je prepodobnomučenik Dometij: VERUJE SE DA NA DANAŠNJI DAN BOLESNI DOBIJAJU PRILIKU DA OZDRAVE

AMSS PORUČUJE: Očekuje se pojačan saobraćaj

JEZIVO NASILJE U NIŠU: Mladić šutirao taksistu! (VIDEO)

-Taj predmet trgovine organa je vrlo težak, i ja verujem da će ta istraga trajati. Ona je otvorena i ne zastareva. Naši ljudi su u zatvorima nevini, sa izmišljenim izjavama i bez dokaza. Naše institucije rade na tom postupku. Sigurno da ima još svedoka i očevidaca. Treba podrška i od Albanije, i sa Kosova. Predmet je u toku i ne treba ga osuđivati na neuspeh dok još traje, rekao je general Dikić za Happy tv.

-Kada ste pomenuli podršku, setih se problema sa našim zakonom. Ne prepoznaju termin žrtve koji ima prava na podršku, već se upotrebljava termin oštećeni. Bitan korak unapred jeste što smo neke oštećene približili terminima žrtve, ali sve treba da se nazove pravim imenom. Kada su u pitanju ratni zločini imamo svedoke i oštećene, i to je to. Svedok treba da ispriča onako kako zaista jeste i posle toliko godina, i pitanje je da li on to može bez psihološke podrške, rekao je tužilac Dukić.

-Vraćamo se na pritisak međunarodne zajednice. Oni imaju misije na Kosovu. Imali smo čak i veliki broj zločina i nakon dolaska te misije, rekao je general Dikić.

-Čuo sam da su njih obavestili da je istraga obustavljena. Kako može da se istraga obustavi kada nije nađen počinilac. Dok je lice neodređeno koje je počinilo zločin, istraga ne može da se obustavi. Ovo je poruka da to više nikoga ne zanima. Ne znam kako funkcioniše njihovo pravosuđe.

Da li čeka Kosovo isto što se desilo u Avganistanu?

-Kosovo nije Američka država, Kosovo je deo Srbije. Oni će je sigurno jednog dana napustiti. Oni imaju strateške ciljeve koje možda mi ne vidimo. Njima je nebitno kako se zove država, nego im je bitna teritorija. Svaki put je interes. Čak i ratovi se vode iz interesa. A što se tiče Srbije, Srbija ne ćuti kada su u pitanju ratni zločini, rekao je general Dikić. 

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar
Golden Rose ad