15°C

Beograd

Photo: Tanjug/Screenshot

Izvor: Tanjug, Happy BSC

KRIZNI ŠTAB DONEO NOVE ODLUKE: Tri modela nastave - apel na nastavnike da se VAKCINIŠU! (VIDEO)

Sednica Kriznog štaba počela je nešto posle 16 časova, a na njoj je bilo reči o trenutnoj epidemijskoj situaciji, početku školske godine, kao i povećanju stepena vakcinacije.

Sednici su prisustvovali i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić, kao i doktor Predrag Kon, koji su se nakon sednice obratili novinarima.

VAŽNO:

NIKOLA ŠAINOVIĆ EKSKLUZIVNO ZA TV HAPPY: Kad se Srbi bore prava,nametne im se da su okupatori!

DRAGAN MARKOVIĆ PALMA ZA TV HAPPY: Odričem se novca za stranku da bi seljak išao na more!

GAGA ANTONIJEVIĆ EKSKLUZIVNO ZA TV HAPPY: Ja sam uljez koga je trebalo tući! OVO JE NAPAD NA PREDSEDNIKA VUČIĆA!

Treća doza vakcine

Doktor Predrag Kon je rekao da se sa trećom dozom znatno smanjuje cirkulacija virusa, a posebno se smanjuje rizik za stariju populaciju.

- U Izraelu je preko 1.400.000 doza treće vakcine dato, i već se vidi pad broja zaraženih. To je pitanje za Nacionalni komitet za imunizaciju, koji je doneo takvu preporuku. Jezgro tog stručnog dela čine poznati i eminentni profesori. Takva oluka je primerena ovoj situaciji, i mislim da će dati rezultate. Sa druge strane jasno je, kada vidite Britaniju ili Izrael, da dolazi do proboja imuniteta, dok je hospitalizacija čak tri puta manja, jasno je da je to ispravna odluka.

Ružić: Pokazatelji zaraženih pacijenata

Ministar Ružić je rekao da nam osnovni pokazatelji pokazuju da prema planu postoji pet grupa, od najnižeg do najvišeg rizika od zaraze.

- Kada govorimo o brojevima, pričamo o broju zaraženih. Takođe, pokazatelj je procenat pozitivnih na PCR i antigenskom testu u proteklih 14 dana. U model je uračunat i procenat zauzetih bolničkih postelja. Kada gledamo sve to u praksi, znamo da je raspust, i da dolazi do nekih fluktuacija, kao što su udari lokalnog karaktera. Tako je u Sijarinskoj banji bila neka proslava, pa je tu došlo do zaražavanja. Tako da to nisu neke referentne vrednosti za menjanje modela obrazovnog rada - kaže ministar.

On navodi da je definisan protokol o ponašanju, koji uključuje maske za lice, fizičku distancu, higijenu ruku, čišćenje škole i saradnja sa nadležnom zdravstvenom službom.

Ministar Ružić kaže i da je teško ovako sveobuhvatan pristup svesti na jednostavniji jezik, ali da je to zbog toga što je i situacija kompleksna.

- U svakom slučaju mi šaljemo uputstva svim školama, tako da niko neće biti zakinut za jasnu i preciznu informaciju na koji način će se taj proces odvijati. Ono što smo se svi složili je da 1. septembra krenemo na tradicionalan način sa školskom godinom. Što se tiče broja vakcinisane dece, prošle nedelje smo imali podatak da je to broj od četiri hiljade. Što se tiče zaposlenih u školstvu to je 51 procenat vakinisanih. Tu treba uzeti u obzir i one koji su preležali koronu, što može da ohrabri, ali to ne znači da onaj apel sa početka ne stoji - kaže ministar, i još jednom apeluje na sve da pokažu solidarnost i da se vakcinišu.

Kon: Insistiramo na imunizaciji

Dr Kon je pomenuo kovid propusnice, kao i obaveznu vakcinaciju medicinskih i prosvetnih radnika, i rekao je da su danas govorili o tome, ali da je glavna tema bila početak školske godine.

- Mi u medicinskom delu Kriznog štaba tvrdo insistiramo još od marta meseca da imunizacija zdravstvenih radnika bude obavezna, i mislim da je neprihvatljivo da medicinari neguju pacijente a ne budu vakcinisani - ističe Kon.

Ružić:  Tradicionalna školska nastava

Ministar Ružić je pojasnio, tokom odgovaranja na pitanja novinara, da će u celoj Srbiji deca krenuti u škole, i da će tim za škole pratiti primenu svih mera.

- Imajući u vidu da je to živ organizam, kao što to virus i jeste, i ukoliko dođe u nekoj sredini do promene podržaćemo promenu mera. Da podsetimo da je obrazovni sistem prošle godine pokazao visok stepen rezistentnosti i pored svega što se dešavalo. Samo obrazovni sistem nije refleksija stanja u nekoj lokalnoj samoupravi - rekao je Ružić.

Predrag Kon: Apel na nastavnike da se vakcinišu

Doktor Predrag Kon je rekao da nam epidemiološka situacija nije baš naklonjena, i da će morati striktno da se poštuje sve što je propisano ovim planom.

- Ovi modeli koji su prikazani pokazuju da se kreće praktično sa nekom situacijom koja podrazumeva da u školu dolaze zdravi, i da su nastavnici što je moguće više vakcinisani. Ako nisu vakcinisani moraće da nose maske. Tu je definisano kad mogu da se skinu maske, kada mogu da se nose. Vidi se da su maske zamenile vakcinaciju na neki način, iako imamo vakcine koje su prošle sve ono što je neophodno po standarnima i bezbedne su - rekao je Kon.

Epidemiolog je naveo da roditeljima i deci želi srećan početak u školu, i još jednom podsetio da je glavno oružje borbe sa epidemijom vakcina.

- Što više oko dece ima vakcinisanih, manja je šansa da se zaraza donese u školu. Mi moramo da naglasimo da konkretna nauka, a ne pojedinci, stoje iza apela za vakcinacijom. Ja iz dubine duše i srži moga bića želim dobro i deci i Srbiji, i tako funkcionišem i radim - istakao je Kon.

Ministar Ružić: Škola počinje 1. septembra - poštovaćemo tri modela

Ministar Ružić je rekao da će danas predstaviti detaljan plan školsko obrazovnog rada, koji je usvojen od strane Kriznog štaba.

- Mi ovim planom želimo da pošaljemo nekoliko važnih poruka. Pre svega da je obrazovanje dece jedan od najvećih prioriteta u našem radu, i da mu pristupamo u sinergiji sa svim drugim državnim telima. Razgovarali smo pre svega sa zdravstvenom strukom, pošto je borba protiv korone pre svega zdravstvena bitka, a ono što je prioritet je zdravlje svih nas - rekao je ministar Ružić.

Ministar je rekao da su ranije izbegavali da preuranjeno iznose planove, već je cilj bio da se donese sigurna informacija o školovanju dece.

- Ono što jeste bilo bitno da komuniciramo je da nastava krene redovno, da se đaci ne dele u grupe i da časovi traju 45 minuta. To ne znači da je prethodne godine to rađeno loše, i mi dugujemo veliku zahvalnost svim obrazovnim radnicima - rekao je ministar.

Ružić dodaje da je institut Batut izradio taj plan, i da će tim pratiti i koordinisati stanje u školama, i da će na nedeljnom nivou donositi odluke u svakoj samoupravi o tome kako će se odvijati nastava.

- Škola će početi 1. septembra, časovi će trajati 45 minuta. Postoje tri modela. Prvi model podrazumeva da se časovi odvijaju normalno. Deca nose masku samo kada razgovaraju, vakcinisani profesori ne nose masku dok ne priđu đacima na metar i po rastojanja. Drugi model je kombinovani, gde bi jedan dan radili onlajn nastavu, a drugi u školi. Treći model je rezervisan za najugroženije sredine. Za te škole spremljena je onlajn nastava za srednje škole, kombinovana za osnovne. Časovi bi bilo 30 minuta, i đaci bi bili podeljeni u grupe - rekao je ministar.

On kaže da su preporuke za predškolske ustanove date još u julu, i da ih se svi pridržavaju.

- Kada dođe do zaražavanja, ako se neko dete razboli u grupi ili odeljenju, sva deca od tada nose maske, zaraženo dete ide u karantin. Ako ima dvoje zaraženih, ili više, sva deca deset dana imaju onlajn nastavu - ističe Ružić.

Ministar kaže da je vakcinacija civilizacijska tekovina, i apeluje na sve prosvetne radnike i građane da se vakcinišu, kako bismo sačuvali živote i pokazali odgovornost prema bližnjima.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar