28°C

Beograd

Photo: Youtube/Printscreen/happytv

Izvor: Happy BSC

IVANOVIĆ ZA "TELEMASTER": Velika je potražnja za srpskim organskim proizvodima u svetu-NUŽNA EDUKACIJA PROIZVOĐAČA I POTROŠAČA

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da se poslednjih godina sve više poljoprivrednika odlučuje na organsku proizvodnju.

VAŽNO:

EKSKLUZIVNO DUŠKO KORNJAČA ZA HAPPY TV: Hvala predsedniku na odbrani! Ovo nije napad samo na mene - već NAPAD NA SRBIJU I VUČIĆA!

ZORAN RADOJIČIĆ ZA "DOBRO JUTRO SRBIJO": Apelujem na mlade ljude da se obavezno vakcinišu!

DANAS ISPLATA OD 600 EVRA!

VREMENSKA PROGNOZA ZA 25. AVGUST: U Beogradu danas umereno do potpuno oblačno i sveže, povremeno sa kišom!

On je istakao da je u Srbiji pod organskom proizvodnjom 24 000 hektara zemlje.

Koje kulture se najviše gaje i koliko je isplativija ova vrsta proizvodnje od obične je pitanje za gosta "Telemastera"- Dimitrija Ivanovića- rukovodioca Službe za organsku proizvodnju u Privrednoj komori Srbije. 

- U odnosu na region mi smo neuporedivo bolji, ali to ne možemo da kažemo i za zemlje Evropske unije. One imaju svoju subvencionalnu politiku pogotovo za organsku proizvodnju. Organska proizvodnja je jedna od grana koja će definitivno rasti i očekujemo ekponencionalni rast. Upravo radimo na edukaciji i proizvođača i potrošača. Problem je u tome što konvencionalnim proizvođačima treba nadogradnja.  Nabavka semenske robe je mnogo skuplja za organske proizvođače. Mogu da kažem da je možda i zato teži taj prelazak na organsku proizvodnju.  Intenzivno je što se tiče radne snage- bilo kakvi pesticidi, steroidi, antibiotici su totalno zabranjeni. To je zdravija proizvodnja kako za eko sistem i zemlje i ljudi, ali je dosta teža. Strategija Ministarstva poljoprivrede je tu decidna. Ministarstvo  subvencioniše organske proizvođače 4 puta više nego klasičnu poljoprivredu. Kada se koristi mehanizacija u organskoj proizvodnji daje se 70 odsto više. To je neka strategija i cilj da se približimo po organskoj proizvodnji Evropskoj Uniji. Subotica i Vojvodina je prvi region koji se udružio u organskoj proizvodnji i oni su bili začetnici. Ali sada se pojavljuje rast u istočnoj i južnoj Srbiji. Po obimu proizvodnje ove nove regije su  već stigle Vojvodinu dok Šumadija i zapadna Srbija malo zaostaju. Razlog tome je što istočna i južna Srbija imaju zaparloženu zemlju koja se vrlo lako konvertuje u zemljište pogodno za organsku proizvodnju. Kulture koje se najviše proizvode su vrlo isplative. Mi imamo jako kvalitetno voće, tu se najlakše nađu kupci. Trenutno imamo potražnju za lekovitim i šumskim biljem kao i šumskim plodovima. Jedna od prvih stvari koje smo primetili u službi za organsku proizvodnju je da su kupci nepoverljivi. Imamo sertifikacione kuće i zakon je usaglašen isto  kao sa Evropskom Unijom. Sertifikacione kuće moraju da ispoštuju taj zakon. Ni jedan drugi proizvođač ne sme da stavi oznaku "organski proizvod" u slučaju da to nije tako. Sve je više prodavnica  širom zemlje sa organskom hranom i evidentno je sve veća potražnja. Edukacija je nužna i potrošača i proizvođača. Mladi roditelji najviše kupuju organske proizvode. Za našim organskim proivodima interesuje se svet.  Postoji potražnja u EU i u Ameriku, ode i do Japana. Najviše se  traže  malina i jabuka. To je naš prepoznatljiv proizvod kao i žitarice. Nadam se  da će i  naše povrće biti prepoznato u svetu-rekao je Ivanović. 

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar