30°C

Beograd

Photo: Youtube/Printscreen/ Jutarnji program Happy TV

Izvor: Happy BSC

DR KON U "DOBRO JUTRO SRBIJO" OTKRIO: Nošenje maski može u potpunosti da zameni vakcinaciju

 Gost jutarnjeg programa na Happy TV bio je epidemiolog prof dr Predrag Kon. 

On je objasnio trenutno epidemiološku situaciju u zemlji i šta se očekuje od 1. septembra.  Odgovorio je i zašto se smatra da se više dece zaražava korona virusom. 

VAŽNO: 

POŽAR NA AUTOKOMANDI! Gori teretana!

MNOGO SMO JAKI! Vojska Srbije u polufinalu Tenkovskog biatlona

MINISTAR VULIN PORUČIO: Dok Srbiju vodi predsednik Vučić, Republika Srpska će biti čuvana i sačuvana

NAJNOVIJI KORONA PRESEK: Ovo su današnje brojke!

-Sve pandemije i epidemije imaju svoj prirodni tok. To je vezano za sezonu za cikličnost.  Za ovaj biloški agens, kovid-19,  smo videli da se javlja u svim godišnjim dobima, ali da ima svoja pravila ponašanja. Smirivanje traje nekih 2 meseca pa opet dolazi do porasta. To je tipično za ovaj virus.  Videli smo da dolazi do porasta u jesen i u  zimskom periodu. Bitno je da ulazimo u završnicu jer vremenom je sve veći broj onih koji su stekli prirodni ili vakcioni imunitet.  Mi vidimo sada da jedini značajan događaj je formiranje kolektiva, školski i predškolski koji počinju u septembru. Formiranje kolektiva, u septembru  se poklopilo  sa virusom koji je u nekom maksimumu. Pratimo reprodukcionu stopu. Broj zaraženih nije tako drastično povećan, ali se očekuje da će rasti u toku sledeće nedelje. Kada bismo se zatvorili u kuće i poštovali sve mere, onda bi došlo do naglog opadanja aktivnosti virusa. U ovoj situaciji za 2 nedelje očekujemo maksimum. Dalja procena je nesigurna. Ne znamo kako će formiranja kolektiva da deluje na epidemiološku sliku. Ono što je iskustvo pokazalo jeste da  formiranje školske nastave nije dovela do povećanja zaraženih. To je dobro-rekao je dr Kon. 

O vakcinaciji protiv sezonskog gripa

-Mislim da će uskoro da se počne sa vakcinacijom sezonskog gripa. Prošle godine ga nismo ni otkrili. Činjenica je da je jako potisnut i to se dešava kada dominira ovako jak virus kao što je korona. Nama se virus gripa javlja u zimu. Najveći broj obolelih jeste u februaru i martu. Zato je preporuka da se ljudi na vreme vakcinišu, u oktobru-rekao je Kon. 

Da li je u redu da se vakcinišemo protiv sezonskog gripa u istom mesecu kada i protiv Kovid-19?

- Preporučen je razmak od dve nedelje između vakcinacija.  Moje mišljenje je da je  prva vakcina ona dominantna-za pandemiju, pa dve nedelje kasnije vakciniše se protiv sezonskog gripa. Odziv za grip je bio manji nego što je potreban, to je već uobičajeno za našu zemlju, nažalost-rekao je Kon. 

PROČITAJTE JOŠ: 

VUČIĆ ČESTITAO PARAATLETIČARU ĐURIĆU NA BORBI U TOKIJU: "Zlatno srce pravog šampiona i vrhunskog sportiste! SRBIJA JE PONOSNA NA VAS"

LANČANI SUDAR U ZEMUNU! Ima povređenih!

ZAGREPČANIN NASRNUO NA TURISTU ZBOG RETROVIZORA: Nemac pao mrtav, nije mu bilo spasa

 Početak nove školske godine kreće 1. septembra. Svi osnovci i srednjoškolci kreću na nastavu bez ikakvih podela.  Šta se definisalo za maske?

-Dok nema virusa ni u jednom razredu, onda se nose maske kada deca dolaze u školu i sve do svojih klupa. U klupi dok razgovaraju sa drugarima, takođe nose maske. Kada čas počne i kada ćute, onda odlažu masku. Onog trenutka kad je đak  prozvan da odgovara onda mora da stavi masku.  Onog momenta kada počinje odmor,  dete će da stavi masku. Napolju ne mora, jer je  na otvorenom... To će morati da se nadgleda i upozorava. Biće problema kada se stvori atmosfera „skini tu masku“ kod srednjoškolaca-pojasnio je dr Kon.  

Koliko je tokom letnjeg peroioda bilo zaražene dece? 

-U manjem broju je bilo zaražene dece. Teško da se u parkovima skupi mnogo dece kao u jednom školskom odeljenju.  Treba reći roditeljima zašto deca moraju da nose masku. Ja nosim masku  da štitim sebe. U situaciji kada ne znate da imate virus, a on je raprostranjen, u takvim situacijama svi moraju da nose maske. To je potpuno efikasno. Nošenje maski može u potpunosti da zameni vakcinaciju-objasnio je doktor.  

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar