19°C

Beograd

Photo: Pixabay

Izvor: Tanjug

Dve trećine građana Srbije koristi društvene mreže kao izvor informisanja

 Dve trećine građana Srbije koristi društvene mreže kao primarni izvor informisanja o političkim, društvenim i ekonomskim pitanjima, rezultati su istraživanja o medijskoj i digitalnoj pismenosti u našoj zemlji.

PROČITAJTE JOŠ: HAG:Predsednik Mehanizma za krivične sudove predsedava po žalbi Stanišića i Simatovića

Za generaciju "Z", odnosno mlade od 12 do 24 godine, influenseri su najvažniji medijski kanal kroz koji dobijaju informacije ključne za donošenje svakodnevnih odluka, pokazuje istraživanje koje je uradio CeSID za program Nova pismenost, uz podršku Americke agencije za medJunarodni razvoj USAID.

Na osnovu tih podataka osnovana je Influens akademija koja je okupila 13 influensera, sa oko dva miliona pratilaca na platformama Instagram i Tiktok, sa ciljem da razviju veštine kritičkog promišljanja medijskih sadržaja, kako bi na odgovoran način kreirali poruke kojima su njihovi pratioci izloženi.

VAŽNO: SAGOVORNICI U EMISIJI "POSLE RUČKA" saglasni da nema srpskog sveta za koji nas optužuju, ali ima SRPSKOG JEDINSTVA svuda u svetu

"Ideja je da influenseri razumeju da su oni nova vrsta veoma praćenih medija i da imaju presudan uticaj na čitavu generaciju mladih ljudi u Srbiji kojima su glavni medijski kanal za informisanje o aktuelnim dešavanjima," izjavila je menadzerka projekta Vanja Banković, navedeno je u saopštenju.

Iako tržište influensera nije još uvek dovoljno regulisano, polaznik Akademije Aleksa Todorović ističe da shvata važnost samoregulacije sadržaja kao vid odgovornosti prema društvu, i pre svega prema mladim ljudima koji prate influensere.

PROČITAJTE JOŠ: Ministar finansija Siniša Mali primio treću dozu vakcine protiv korona virusa!

Projekat će uključiti niz teorijskih i praktičnih radionica, a stručni mentorski tim će tokom tri meseca polaznike upoznati sa pitanjima medijske i digitalne pismenosti, pojmom i funkcijom medija, odgovornim ponašanjem na internetu, te principima samoregulacije onlajn sadržaja.

Ovim povodom na jesen će biti održana regionalna konferencija, gde će učesnici programa imati priliku da se angažuju u drugim društveno odgovornim inicijativama i projektima.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar